Slechte publiciteit voor Air France/KLM

De topman van Air France/KLM heeft een lange termijn bonus toegekend gekregen van 2 miljoen. De bonus is gerelateerd aan de bezuinigingen naar aanleiding van de coronacrisis en het binnenhalen van staatssteun. Nog steeds is het luchtvaartbedrijf in grote moeilijkheden en afgelopen week moest de Franse overheid weer bijspringen met een paar miljard euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral in Nederland woedend is gereageerd op het bericht. Het is overigens geen bonus op kortte termijn. Deze zijn namelijk niet alleen in ons land verboden, maar ook in de EU. Een voorwaarde voor het uitbetalen van de bonus is dat 75% van de leningen door de overheden in Nederland en Frankrijk moet zijn terugbetaald.
Openbaarheid van informatie leidt vaak tot verontwaardiging
De CEO van Air France, Benjamin Smith, heeft een vaste jaarbeloning van ongeveer € 750.000. Daarop heeft hij al flink moeten inleveren vanwege de coronacrisis. Het is ook niet een extreem hoge vergoeding in vergelijking met andere topmannen/-vrouwen van beursgenoteerde bedrijven. Uiteraard houdt dat ook verband met de enorme bedragen die van de overheden zijn geleend. Zonder staatsteun zou het bedrijf inmiddels al niet meer bestaan. In dat kader is het ook geen goede publiciteit dat de Canadees wel direct een vergoeding kreeg uitbetaald voor zijn verhuizing van Canada naar Frankrijk. Met een bedrag van € 296.000 zal dat allicht geen probleem zijn geweest.
Het is echter wel een principieel probleem dat bedrijven in het ene land soms forse bedragen aan overheidssteun hebben ontvangen en elders bonussen en dividenden uitbetalen. Air France is daarvan nu een voorbeeld. Behalve de miljarden aan leningen heeft het beursbedrijf in Nederland ook meer loonsubsidies ontvangen dan enige andere bedrijf. Daarvan zal de belastingbetaler in ons land nooit een euro terugzien. Het toekennen van de bonus blijft derhalve hoe dan ook een wrange zaak.
Beleggen in de luchtvaart
Hoewel er in de VS de eerste lichtpuntjes zijn met betrekking tot de luchtvaart, loopt Europa op dit gebied nog ver achterop. Met name de prijsvechters vervoeren op dit moment nog steeds 80-85% minder passagiers. Als de coronacrisis zal zijn bedwongen, zal het echte gevecht om de passagiers weer beginnen. Welke luchtvaartmaatschappijen deze concurrentieslag aankunnen, zal dan pas blijken. Air France/KLM is beslist geen zekere winnaar. Beleggen in de luchtvaartsector is mogelijk via de betrouwbare online brokers die op deze site staan vermeld.