Slecht nieuws over banken


De forse boete die de ING kreeg van het Openbaar Ministerie dreunt nog na en de eerste personele gevolgen lijken nu ook duidelijk te worden. Inmiddels lijkt het erop dat ook in de VS de interne controle heeft gefaald en de ING hier eveneens een schikking zal moeten treffen die kostbaar zal worden. Het imago van de grootste Nederlandse bank is behoorlijk aangetast en in de sociale media gonst het van de berichten dat klanten een andere bank zullen gaan zoeken. In de praktijk lijkt een dergelijke stap echter maar door weinigen echt te worden gedaan. Als na een aantal weken het stof is gedaald, is het klantenverlies in dergelijke situaties meestal relatief gering. Ook de beurskoers van het aandeel heeft tot dusverre niet echt veel geleden onder het slechte nieuws.

Beleggen bij Markets.comDe Nederlandse Bank maakt zich zorgen

Er werden geen namen genoemd in het bericht van DNB, maar wel dat er bij Nederlandse banken nog steeds forse risico’s worden genomen om de resultaten op te schroeven. Klaas Knot, president van de DNB, waarschuwde in een interview in het Financieel Dagblad dat dubbelcijferige rendementen bij een bank alleen mogelijk zijn als er extreem veel risico wordt genomen. De toezichthouder heeft dan ook besloten om actie te ondernemen in een aantal gevallen. De DNB zal bij de betreffende banken de risico’s beoordelen en waar nodig optreden. De betreffende banken zijn op de hoogte gesteld.

De kredietcrisis werd mede veroorzaakt door een te grote risicobereidheid bij multinationale banken. Dit leidde tot de val van Lehmann Brothers in de VS en grote problemen bij Europese banken zoals Fortis en ABN AMRO.

Beursgang Belfius voorlopig van de baan

Premier Charles Michel liet deze week weten dat de beursgang van Belfius nog niet mogelijk is. Deze bank is geheel in (Belgische) overheidshanden. De bank ontstond nadat de oude Dexiagroep in de problemen was gekomen. De Belgische staat nam het bankgedeelte over voor € 4 miljard om een faillissement te voorkomen. Het was de bedoeling dat een beursgang € 2 miljard moest opleveren. De exacte reden waarom de verzelfstandiging is uitgesteld is niet bekendgemaakt. Dat de beursgang op korte termijn alsnog doorgang zal vinden, lijkt zeer onwaarschijnlijk. De Belgische media meldden dat het niet doorgang vinden een strop van € 10 miljoen betekent voor de belastingbetaler, omdat deze kosten voor adviseurs al zijn uitgegeven. De totale kosten waren begroot op € 20 miljoen.

Is het tijd voor een positie in Europese banken nu deze zich in een dip lijken te bevinden of is uw vertrouwen in deze instellingen geheel verdwenen? Voor een positie, al dan niet met hefboom, vindt u een aantal betrouwbare online brokers op deze site.     

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen