Saoedi-Arabië in recessie?
Wellicht is het niet het eerste land waar u als belegger aan denkt als het gaat om een interessante beurs. En heel waarschijnlijk is het ook niet het land waarvan u zou verwachten dat het in een recessie zou terecht komen. Maar dat is precies wat er is gebeurd in het tweede kwartaal van 2017. De economie van het land is voor de tweede maal achtereen in een kwartaal gekrompen en daarmee is het land in een recessie terecht gekomen.
Nog steeds vooral olie
Al sinds het begin van deze eeuw worden er in Saoedi-Arabië miljarden oliedollars in andere delen van de economie gepompt om het land minder afhankelijk te maken van het zwarte goud. Ook daar beseft men immers maar al te goed dat de voorraden van het land zeker niet oneindig zijn en alleen rijkdom bij de elite geen toekomst kan garanderen voor het land als totaal. Na een periode waarin vooral geïnvesteerd werd in het buitenland (soms met zeer matig resultaat) werd de aandacht gericht op de binnenlandse economie. Met behulp van staatsinvesteringen ter grootte van miljarden dollars werden ambitieuze bedrijven opgericht op het gebied van de luchtvaart, de bouwsector en andere delen van de economie. Maar het ambitieuze begin wierp niet altijd vruchten af en vele bedrijven kampen nog steeds met verliezen, wellicht door een te hoog kostenpatroon. Die geldt zeker voor de luchtvaart, hoewel die natuurlijk een uitstekende naam heeft opgebouwd op het gebied van luxe. Maar de markt verschuift steeds meer naar prijsvechters die juist de luxe zoveel mogelijk schrappen ten gunste van lagere tarieven. Voor de bouwbedrijven ter plaatse geldt een ander probleem. Deze zijn namelijk vrijwel geheel afhankelijk van opdrachten uit de regio. Projecten die vaak miljarden omvatten, maar ook volledig worden gefinancierd met oliedollars. Die markt lijkt op te drogen sinds de prijsval van de olie.
Een exportoverschot is niet genoeg
De krimp van de economie in Saoedi-Arabië is echter nog steeds te wijten aan de olie. De lichte stijging van de olieprijs in het afgelopen kwartaal kon een recessie niet voorkomen, omdat het land zich genoodzaakt zag om de productie te beperken, mede omdat andere landen binnen de OPEC uit de pas gingen lopen. Overigens zal Saoedi-Arabië voorlopig beslist niet aan de bedelstaf raken. Beleggen in olie blijft daarom nog altijd een interessante overweging. De grootste olieproducent ter wereld kent nog steeds een exportoverschot waar andere landen jaloers op zouden kunnen zijn. Maar voor de gemiddelde belegger is er op dit moment in het land op het gebied van aandelen weinig eer te behalen, recessie of niet.