Salarisverhoging ING topman valt bijzonder slecht


De bank leek het zo goed bedoeld te hebben. Tot dusverre verdiende de topman van ING slechts een slordige € 2 miljoen per jaar. Daarmee werd hij duidelijk onderbetaald ten opzichte van collega’s bij andere bedrijven. Door het aanpassen van het salaris met 50%, tot rond de € 3 miljoen, besloot de Raad van Commissarissen goed door te pakken. De topman van de ING hoort tenslotte in de eredivisie thuis en leek betaald te worden op Jupiler-niveau. Helaas voor de bank waren de reacties niet mild en voelden belanghebbenden tot en met de politiek geen trots naar aanleiding van deze stap van een van de grootbanken in ons land. In feite kwamen meteen de woorden ‘graaien’ en ‘buitensporig’ opmerkelijk vaak voor in de reacties op het besluit. Hierbij werd zeker ook voormalig premier Balkenende niet gespaard. Ditmaal was hij degene die dit besluit als commissaris van de ING mede steunde. Nog maar enkele jaren geleden uitte ook hij forse kritiek, vanwege de ‘meegaandheid’ van oud-premier Kok in zijn rol als commissaris bij diezelfde ING. Huidig minister-president Mark Rutte kondigde maar meteen aan dat hij na zijn politieke carrière dergelijke functies zal vermijden.

Heeft de politiek recht van spreken?

Nadat het nieuwe salaris van Hamers bekend was gemaakt, veroorzaakte dit ook commotie in de Tweede Kamer. Het GroenLinks-kamerlid Bart Snels verzocht de kamer zich uit te spreken tegen deze salarisverhoging van 50% en kreeg steun van vrijwel alle andere volksvertegenwoordigers.

GroenLinksvoorzitter Jesse Klaver deed er nog een schepje bovenop door op te roepen met spoed een wet aan te nemen die deze salarismaatregel moet voorkomen. Premier Mark Rutte gaf echter al aan dat het in zijn optiek niet nodig is om maatregelen te nemen tegen wat hij wel een ‘buitensporige’ verhoging noemde. De druk wordt bij de bank zelf gelegd. Momenteel is het natuurlijk ook erg moeilijk om concrete maatregelen te nemen tegen een particuliere onderneming als de ING. Maar ook de politiek is beslist niet vergeten dat de overheid in de nasleep van de financiële crisis van 2008 jarenlang grote garanties diende te stellen om de ING overeind te houden. Mocht een dergelijke situatie zich weer voordoen, zal de bank zeker niet nalaten weer een beroep te doen op de belastingbetaler.

Zullen de aandeelhouders het besluit wegstemmen?

De aandeelhouders van ING hebben in principe nog het laatste woord over de aangekondigde verhoging tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 april. In vele voorgaande situaties is echter gebleken dat er vrijwel nooit een meerderheid te vinden is die een dergelijk besluit terugdraait. Misschien dat de klanten van de bank wel een andere keuze maken en stemmen met hun voeten door naar een andere bank te gaan. Dat zal zeker een zorg zijn in de huidige situatie. Wilt u een positie innemen op de ING, eventueel met hefboom, in deze woelige tijden voor de bank, kies dan voor een betrouwbare online broker. Op deze site staan er een aantal.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen