Rusland en de olie

Het moet voor de olie-ministers van de OPEC een harde les zijn geweest op de laatst gehouden vergadering in Wenen. Vele uren moesten ze wachten totdat het onderonsje tussen Rusland en Saoedi-Arabië was afgelopen. Maar dit keer had Poetin niet toegegeven, Rusland is niet langer bereid een productiestop te steunen. Ook de OPEC besloot daarop af te zien van een voorgenomen vermindering van de productie vanwege de gevolgen van het Corona virus. De olieprijs zakte op basis van het mislukte overleg met 6% en kwam daarmee op het laagste punt sinds juli 2017. Sinds het coronavirus opdook is de olieprijs gekelderd met 25%.
Verliezers en een winnaar
Vrijwel alle leden van de OPEC zijn voor het sluitend maken van hun begroting afhankelijk van de opbrengst van olie. Van Saoedi-Arabië is bekend dat deze op basis van de huidige productie een prijs van $ 80 per vat nodig heeft. Andere landen in het kartel hebben in principe een nog hogere prijs nodig om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De ontwikkeling van de olieprijs in de afgelopen jaren heeft hen geen aanleiding gegeven om de uitgaven te beperken of de inkomsten te verhogen. Bij Rusland ligt dat geheel anders. Nog maar een aantal jaren geleden waren het de Russen die iedere prijsdaling met argusogen bekeken. Om de begroting rond te krijgen was een olieprijs van rond de $ 100 per vat noodzakelijk. Sindsdien is er flink gesneden in de overheidsuitgaven en zijn de overige inkomsten ook flink toegenomen. Voor Rusland is een prijs tussen de $ 40 en $ 50 acceptabel bij de huidige productie.
De toekomst is onzeker
Nu Rusland heeft gekozen voor een confrontatie met de leden van de OPEC kunnen die daar weinig anders tegenover zetten dan lijdzaam toezien. Het hernieuwde zelfvertrouwen van de Russen zal ze steeds minder gelegen laten liggen aan de wensen van de OPEC. Omdat de VS inmiddels in staat is om in eigen behoefte aan olie te voorzien en Europa ook zich niet meer volledig op het Midden-Oosten richt als het om olie gaat, is het Verre-Oosten de belangrijkste afnemer geworden. Maar de Chinezen hebben momenteel ook andere zorgen dan de export. Het zal erom spannen wanneer de vraag naar olie weer toe zal nemen, hoewel dat onvermijdelijk lijkt.
Belegt u als particulier in olie of aanverwante sectoren of wilt u daarmee beginnen? Dat is mogelijk met de producten van de betrouwbare online brokers op deze site.