Prijst Nederland zich uit de markt voor multinationals?

De afgelopen week was er weer ophef over het feit dat een aantal grote beursbedrijven in Nederland geen of weinig winstbelasting betalen. In eerste instantie werd hierbij weer gewezen naar Shell en Unilever. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, verzette zich in een interview tegen dit beeld, omdat het ten onrechte het idee bij burgers zou kunnen geven dat deze multinationals belastingvoordelen krijgen, terwijl dat in feite niet het geval is. Door het systeem van wereldwijde belastingafspraken is het de basisregel dat er belasting wordt betaald over de winst die in een bepaald land wordt gemaakt met de bedrijfsactiviteiten ter plaatse. Daarnaast is er een systeem om dubbele belastingheffing te voorkomen. Over de winst waar al heffing is betaald in een land waarmee een belastingverdrag is gesloten, hoeft in het land van vestiging niet nogmaals belasting te worden betaald. Het zal duidelijk zijn dat van de totale winst van reuzen zoals Shell en Unilever slechts een zeer gering deel feitelijk in Nederland wordt behaald en daar onder de winstbelasting valt.
Aantasting concurrentiepositie
Als Nederland de regelgeving zou aanpassen en over een groter deel van de winst zou willen heffen zou dat niet alleen een oneerlijke behandeling betekenen ten opzichte van de fiscale systemen in buurlanden, het zou ook de concurrentiepositie van de grote multinationals in ons land aantasten. Het logische gevolg zou een verplaatsing zijn naar een ander land. Van Loon wees ook op het feit dat er met het isoleren van de betaalde winstbelasting het totale plaatje over het hoofd wordt gezien. Met de hoofdvestiging in Nederland dragen bedrijven als Shell fors bij aan de werkgelegenheid en betalen ze ook veel andere belastingen aan de staatskas. Het is ook eerlijker om naar die totale afdracht van belastingen te kijken.
Schadevergoeding door dichtdraaien gaskraan
Bij de overheid is ook enige ergernis ontstaan vanwege het feit dat de staat aan Shell en ExxonMobil bijna 2 miljard Euro moet betalen vanwege de opbrengsten die deze bedrijven zullen gaan missen door het eerder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. De berichten over de winstbelasting zouden wellicht ook uit die ergernis zijn ontstaan. Van Loon noemde dat ook ‘een beetje makkelijk’. De overheid heeft veruit het meeste geld verdiend aan de gasvelden. Her is dan ook logisch dat een deel van de lasten nu daar terechtkomt.
Heeft u er vertrouwen in dat het wel goed komt met de Nederlandse multinationals, dan kunt u daarin beleggen via de betrouwbare brokers op deze site.