Politieke partijen willen inzetten op groene waterstof

De spanningen tussen de westerse wereld en Rusland lijken voorlopig niet af te nemen. In de politiek lijkt er een besef te zijn doorgedrongen dat de afhankelijkheid van bepaalde leveranciers moet worden teruggedrongen. De VVD en D66 willen daarbij in zetten op groene waterstof als een van de oplossingen voor ons land.
Wat zijn de mogelijkheden met groene waterstof?
Groene waterstof zou de afhankelijkheid van Russisch gas moeten beperken. Deze brandstof is daarbij tevens beduidend minder vervuilend dan aardgas. In eerste instantie zou dit gas dan beschikbaar moeten komen voor de zware industrie en het transport onder meer via het water. De partijen dringen erop aan om de reeds bestaande ambitie voor 2030 te verdubbelen. Hiervoor zou dan ook het grootste deel van de € 15 miljard aan middelen die in het regeerakkoord zijn vastgelegd voor duurzame energie moeten worden besteed. In eerste instantie denkt deze politieke fractie dat het nodig zal zijn om de productie te subsidiëren. Op termijn moet het dan mogelijk zijn om rendabel groene waterstof in te zetten in diverse sectoren.
Waarom kiest de politiek voor groene waterstof?
Om waterstof te maken is energie nodig. Het meest gebruikelijke proces is elektrolyse. Hierbij wordt het watermolecuul gesplitst in waterstof en zuurstof. Het verbrandingsproduct van waterstof is wederom water. Er is genoeg basismateriaal beschikbaar en het levert bij verbranding van waterstof geen vervuiling op. Uiteraard moet het waterstof eerst worden geproduceerd en daarvoor wordt elektriciteit gebruikt. Door de windmolens op zee extra uit te breiden moet de energie vrijkomen om grote hoeveelheden groene waterstof te produceren. In kringen van activisten wordt al zeer regelmatig gewezen op de voordelen van groene waterstof. Uiteraard zijn er echter niet alleen voordelen.
Het produceren van groene waterstof is duur vanwege de grote hoeveelheid energie die hiervoor nodig is. Ook het transport en de opslag is niet zonder risico vanwege het ontploffingsgevaar. Toch wil de fractie van de VVD en die van D66 niet langer meer wachten en zo snel mogelijk ook groene waterstof importeren in afwachting van de eigen productie.
Beleggen voor de lange termijn
Het lijkt inmiddels duidelijk dat de kaarten in de energievoorziening opnieuw zullen worden gaan geschud. Voor de particuliere belegger is dit ook een teken aan de wand. Een energietransitie is een moeilijk en langdurig proces. Als voorbeeld mag het relatief kleine aantal elektrische auto’s in ons land dienen. Maar de meeste beleggers gaan voor de lange termijn en dan is duurzame energie een optie. Beleggen in alle sectoren is mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.