Poetin zorgt voor enige rust op de aardgasmarkt

Zonder specifiek te zijn, noemde Poetin de mogelijkheid dat de export van gas uit Rusland dit jaar een record zou kunnen halen. Die woorden zorgden voor enige rust op de markt voor aardgas. De prijs ging daardoor voor het eerst in weken ook weer eens omlaag. Gazprom, de grootste Russische leverancier van gas was minder duidelijk, maar bevestigde in ieder geval dat alle verplichtingen met betrekking tot levering van gas nagekomen zouden worden.
Russisch gas vs. Amerikaans gas
Overigens ging in dezelfde periode de prijs die Turkije moet betalen voor Russisch gas flink omhoog. Het vloeibare gas dat uit de VS naar Europa komt via enorme tankers, is ook weer wat toegenomen. Want hoewel de VS met name zich zorgen lijkt de maken over de afhankelijkheid van Europa door Russisch gas is er uiteraard ook een economisch belang. Het vloeibare Amerikaanse gas ging echter de laatste maanden vooral naar Azië, zodat de voorraden daar konden worden aangevuld. Er werd daar meer betaald dan in Europa en geld wordt in de VS ook nog wel eens boven bondgenootschappen gesteld.
De Nederlandse situatie
Ook in Nederland is er flinke bezorgdheid over de ontwikkeling van de gasprijs zowel bij particulieren als bedrijven. Indien de prijsontwikkeling zich voorzet, zal de consument zich niet alleen moeten voorbereiden op een hogere energierekening. Vrijwel alle elektriciteit in ons land wordt opgewekt met gas. Alle productieprocessen zullen derhalve duurder worden. De befaamde glastuinbouw heeft al aan de bel getrokken voor de gevolgen van een extreme verhoging van de energieprijzen. Het demissionaire kabinet heeft inmiddels aangegeven dat er geen extra Gronings gas zal worden opgepompt vanwege prijsontwikkelingen. Uitsluitend indien er in extreem koude winters een tekort ontstaat, zal van die optie gebruik worden gemaakt. Het toepassen van de marktprijs voor Gronings gas levert de overheid uiteraard ook een flinke extra opbrengst op. Ook uit Brussel valt niets te verwachten. De lidstaten van de EU moeten zelf de gevolgen van de stijgende energieprijzen opvangen.
De gevolgen voor de beleggers
Tot dusverre is er op de Europese beurzen nog weinig te merken van de stijgende prijzen van energie. In de AEX is de stijging van de olieprijs zelfs positief voelbaar via het belangrijke aandeel Shell. Maar met een inflatie die in Duitsland momenteel al op 4% staat, is het onvermijdelijk dat er onzekerheid op de beurzen ontstaat. Tijd om een deel van uw beleggingswinst te innen en te herbeleggen? Bij de betrouwbare online brokers op deze site kan dat.