Overwinning Motorola in Chinese spionagezaak

De kwestie leek wellicht duidelijk maar in hoeverre dat bewezen kan worden is altijd maar de vraag. De Amerikaanse communicatie-reus Motorola had tientallen jaren gewerkt aan een revolutionaire technologie voor walkie-talkies. De Chinese concurrent Hytera bleek korte tijd na introductie van de nieuwe apparatuur over vergelijkbare technologie te beschikken. Motorola beschuldigde Hytera van spionage, het Chinese bedrijf zou oud-medewerkers van Motorola hebben betaald en veel geheime documenten hebben ingezien. Hytera ontkende niet dat er ex-medewerkers van Motorola waren ingehuurd, maar verklaarde tevens de nieuwe technologie op eigen houtje te hebben ontwikkeld.
Hoe zou u hebben geoordeeld in deze kwestie? Na een proces van 3 maanden oordeelde de federale jury Hytera schuldig aan het stelen van bedrijfsgeheimen. De boete werd op $ 75 miljoen gesteld.
De opkomst van Hytera
Hytera is in 1993 opgericht en maakt radio-apparatuur in de meest brede zin van het woord. Het is de tweede in grootte in de wereld met een marktaandeel van 12,6%. Het hoofdkantoor van het bedrijf is in Shenzhen gevestigd, maar de internationale ontwikkeling begon met de overname van Rohde & Schwarz GMBH in Bad Münder. Een tweede grote stap werd gezet in 2007 toen Marketronic Corporation in Miramar, Florida werd gekocht. Inmiddels heeft het bedrijf ook deelnemingen in het VK, Canada en Spanje. Het bedrijf is niet beursgenoteerd.
Een bijzonder punt dat ook in het proces duidelijk naar voren werd gebracht is dat Hytera onder meer ook de belangrijkste leverancier van radioapparatuur is van het Ministerie van Publieke Veiligheid waaronder ook de Chinese geheime dienst valt. Op de lijst van Chinese bedrijven, waarmee Amerikaanse bedrijven sinds 2019 geen zaken meer mogen doen, is naast Huawei ook Hytera opgenomen, al kreeg dat beduidend minder publiciteit.
Mosterd na de maaltijd?
President Trump heeft Chinese bedrijven meerdere malen beschuldigd van spionage en het stelen van handelsgeheimen. Het was zelfs een belangrijke oorzaak voor het uitbreken van een handelsoorlog tussen beide landen. In de voorlopige handelsdeal zijn ook afspraken gemaakt over het beschermen van bedrijfsgeheimen, waarover in hierboven genoemde kwestie werd geprocedeerd. Heeft Motorola echter de strijd gewonnen of zal het Chinese bedrijf zich niets aan de uitspraak gelegen laten liggen? Het antwoord op die vraag zal mede bepalend zijn voor de verhouding tussen China en de VS en dus van belang voor u als particuliere belegger. Via de betrouwbare online brokers kunt u in de communicatiesector en vele andere beleggen.