Overnameperikelen bij PostNL

Als er een overname in de lucht hangt, is dat altijd een spannende tijd voor een belegger in het aandeel. Soms zal een jarenlange belegging worden afgesloten met een leuke premie, maar het kan ook de bevestiging zijn dat de oorspronkelijke aankoopprijs nooit meer kan worden terugverdiend. En natuurlijk is er ook nog die periode van onzekerheid. Wordt het bod geaccepteerd, komt er nog een hoger bod of zelfs een andere bieder? Hoe staat het er nu voor met het bod van de Belgische post op onze nationale postbezorger?
De Raden zeggen nee
Op 11 november hebben de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen in een gezamenlijk persbericht aangegeven dat zij na zorgvuldige bestudering en afweging hebben besloten het bod van Bpost af te wijzen. De bewoordingen waarin die afwijzing zijn gedaan, lijken erop te wijzen dat de deur definitief en met een harde knal is dichtgeslagen. Ook beleggers die de laatste dagen ingestapt zijn in de hoop nog een snelle winst te kunnen maken op de overname zullen moeten afwachten hoe het nu weer verder gaat. Er zijn ook wel een aantal zaken die juist deze overname tot iets bijzonders leken te maken.
Nadat PostNL werd geprivatiseerd heeft het vele moeilijke jaren achter de rug. Dat had mede te maken met het feit dat een voormalig overheidsbedrijf altijd een grote verandering moet doormaken als het plotseling in een vrije markt met concurrentie wordt geconfronteerd. Maar PostNL moest en moet nog steeds zien om te gaan met het veranderde gedrag van de consument door de vele mogelijkheden om (gratis) te communiceren in de virtuele wereld. De hoeveelheid verzonden post is nu eenmaal aanzienlijk verminderd en dat zal naar verwachting in de nabije toekomst niet veranderen. Voor Bpost is de situatie niet veel anders en waarschijnlijk is de gedachte aan schaalvergroting aanleiding geweest voor het bod op de Nederlandse lotgenoot. Maar Bpost is zelf nog niet compleet onafhankelijk van de Belgische overheid. Nog 40% van de aandelen zijn in handen van deze partij. Dat alleen maakt een eventuele overname erg pikant, omdat daardoor de Belgische Overheid de facto ook de combinatie zou blijven domineren. Dit terwijl de prijs van de postzegels in ons land nog steeds wordt bepaald door de Nederlandse overheid. Het is mede daarom dat Rutte c.s. niet stonden te juichen bij het bod van Bpost.
Welke richting kiest u
Zal de koers van PostNL op de beurs de prijs moeten betalen voor het afwijzen van het bod of blijft de fantasie erin zitten nu beleggers weten dat er interesse in de markt is? Met een hefboomproduct welke wordt aangeboden door één van onze online brokers kunt u daarvan proberen te profiteren.