Opwaardering kredietwaardigheid Shell
Indien economen in vroeger tijden duidelijk wilden maken wat zij bedoelden met een sterke balans van een bedrijf, werd die van Shell als voorbeeld uit de kast gehaald. Een groot eigen vermogen en net voldoende schulden om een hefboomeffect te realiseren voor de winsten van de aandeelhouders. Maar tijden veranderen en niet alleen voor de minder sterke bedrijven dan Shell. Het was dan ook een positief, maar niet geheel onverwacht besluit van S&P om de kredietwaardigheid van Shell voor het eerst sinds 2008 weer te verhogen. Terwijl het oliebedrijf in 2016 maar liefst 2 verdere afwaarderingen aan de broek kreeg, werd nu een positieve verandering in de rating gemeld, en ging die van A naar A+.
Desinvesteringen liggen op peil
Hoewel de licht stijgende olieprijzen ongetwijfeld mee zullen hebben gespeeld in de beslissing om de rating van RDS te verhogen, speelt een andere factor een nog grotere rol. Bij de overname van BG (British Gas) besloot Shell in 2008 om deze investering vrijwel geheel met vreemd vermogen te financieren. Natuurlijk speelde het feit dat het bedrijf niet van plan was om een aandelenemissie te doen in het toenmalige beursklimaat een belangrijke rol in die keuze. Daarna werd ook gekozen om het dividend te handhaven in jaren dat de winst terugliep door lagere olieprijzen. De verwachte financiering door winstinhouding liep hierdoor spaak. De verslechterde balansverhoudingen en de matige vooruitzichten voor de winstgevendheid waren voor de kredietbeoordelaars voldoende aanleiding om de rating van kredietwaardigheid van Shell met vele stapjes omlaag te brengen.
Om de balansverhoudingen te verbeteren kwam de Koninklijke met het ambitieuze plan om voor $30 miljard aan bezittingen te verkopen. Dat plan is inmiddels uitgevoerd voor in totaal $ 26 miljard zonder dat dit tot grote boekverliezen heeft geleid. De balansverhoudingen zijn derhalve inmiddels aanzienlijk verbeterd ondanks het royale dividend. Voor S&P voldoende voor de eerst opwaardering van de rating in bijna 10 jaar.
Wat kunt u van Shell verwachten?
Eigenlijk is Shell de afgelopen jaren alleen interessant voor online beleggen geweest door het hoge dividend dat het bedrijf jaarlijks uitkeert. De koers ligt als jaren in de range van € 20 tot € 28. Dit gaf Shell onder beleggers een zeker factor voor beleggingen. Hoewel Shell zich op het gebied van de groene energie begeeft om niet geheel afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen lijkt het als bedrijf toch een mammoettanker. Een koersverandering kost enorm veel tijd Ook in de nabije toekomst is Shell vooral een aandeel dat voor dividend in de portefeuille kan worden genomen.