Oorlog tussen de banken in Nederland

De grootbanken in Nederland: Rabo, ING en ABN Amro zijn bezig met een overlevingsstrijd waarvan de uitkomst nog niet is te voorspellen. Alle drie zijn ze geraakt door de kredietcrisis, lage rente, aangescherpte regelgeving en digitalisering. De strijd om de klant is een verwoede, omdat de banken maar weinig speelruimte hebben op gebied van lokkertjes, zoals een hoge spaarrente of lage vaste kosten. Om de resultaten op peil te houden zal men in beide gevallen de nodige voorzichtigheid dienen te betrachten. Men beconcurreert elkaar dus op basis van betrouwbaarheid en gadgets om klanten te lokken. In hoeverre een van de grootbanken hiermee als winnaar te voorschijn zal komen lijkt onvoorspelbaar en niet erg realistisch. Waarschijnlijk is een grotere stap van een van de partijen nodig. Hoe die er dan moet uitzien is volledig onduidelijk. Maar in Nederland zijn ook een aantal kleinere banken beursgenoteerd en hoe staan die eigenlijk gepositioneerd voor de toekomst?
Kleinere banken in beweging
De meeste kleine banken hebben de afgelopen periode afscheid genomen van bestuurders die er soms al vele jaren de dienst uitmaakten. Gedwongen door verliezen werden nieuwe bestuurders gevonden, vaak met ervaring op het gebied van digitalisering. Hun opdracht was simpel en tegelijk complex: zorg voor een verdienmodel dat de huidige malaise doorbreekt.
De meeste kleine banken in Nederland hebben daarbij het voordeel dat ze een zeer trouwe klantenbasis hebben die het mogelijk maakt eveneens tijd te nemen voor de noodzakelijke veranderingen. Een uitzondering is Binck, die eigenlijk geen vaste klanten heeft om op terug te vallen. Dat is misschien de reden dat juist bij deze bank de transitie onder de streep nog geen positieve resultaten heeft laten zien. De klanten van Binck handelen nauwelijks en zelfs de onrust bij Brexit heeft de commissies niet doen stijgen. Bestuursvoorzitter Vincent Germyns wil dan ook dat de bank zich meer focust op vermogensbeheer.
Van Lanschot Kempen heeft de stap naar vermogensbeheer al eerder gezet en dit heeft geloond. De eerbiedwaardige oude bank heeft de winst verdubbeld en de aandeelhouders zelfs een extra dividend uit de kapitaalbuffer betaald.
Ook NIBC lijkt de transitie al goed te hebben gerealiseerd. Inmiddels geeft de bank spectaculair weinig uit aan kosten voor iedere euro die wordt omgezet: 46 cent. Daarmee lijkt de zakenbank voor niches erin geslaagd een goede winstgevendheid te realiseren.
Banken en beleggen
Voor de actieve belegger is het wellicht tijd om ook de strijd tussen de banken te gebruiken om met hefboom een goed rendement te halen. De keuze voor een betrouwbare online broker dient dan vanzelf te spreken.