Online beleggen: Op zoek naar richting!

Het jaar 2016 is een bewogen jaar geweest voor de hele wereld en met name ook voor de westerse: Brexit en de onzekerheid of de EU uiteen zal vallen, de verkiezing van Trump in de VS. Verder lijken mannetjesputters als Poetin en Erdogan hun harde woorden soms ook in daden te willen omzetten. Ook de bijna constante dreiging van terrorisme over de hele wereld mag zeker niet vergeten worden. Toch werden de beurzen vooral beïnvloed door een aantrekkende economie in de VS en de hoop dat dit ook in Europa zal gebeuren. Het beleggingsjaar 2016 eindigde daardoor positief. Maar sinds het begin van 2017 lijken de beurzen moeite te hebben om een richting te kiezen. Zo’n periode is meestal een voorteken voor een heftige koersbeweging nadien, maar de richting lijkt zeker nog niet bepaald.
Is protectionisme nog wel mogelijk?
Ook in de VS wordt er tijdens de verkiezingscampagne altijd behoorlijk ingehakt op de zittende president. Maar eigenlijk mag Trump zijn voorganger Obama op economisch gebied wel dankbaar zijn. Het aantal aanvragen voor werkeloosheidsuitkeringen is niet zo laag geweest sinds de jaren 60 en de bedrijven lijken ook de wind in de zeilen te hebben. Ook de aandelen indices hebben een enorme opmars gemaakt tijdens het presidentschap van Obama. Maar Trump heeft banen beloofd en Amerikaanse producten voor de Amerikaanse consument. De auto-industrie wordt door vele Amerikanen beschouwd als het voorbeeld van het verval van de Amerikaanse productie. Detroit is een spookstad waar enorme fabrieksterreinen herinneren aan de tijd dat auto’s uit de VS de nummer 1 waren op de wereldmarkt. Maar de tijd dat een auto geheel samengesteld werd uit binnenlandse onderdelen van toeleveranciers die om de hoek zaten, is al lang voorbij, ook in andere delen van de wereld. Zo heeft Ford bijvoorbeeld 11.000 toeleveranciers uit 60 verschillende landen. Het zal beslist niet eenvoudig worden, eerder een onmogelijkheid om weer met uitsluitend binnenlandse leveranciers te gaan werken. En natuurlijk zouden in dat geval ook de landen die getroffen zouden worden door importheffing van de VS terugslaan. De vraag blijft dus in hoeverre Trump een president zal zijn die het moet hebben van veel retoriek en weinig daden dan wel of hij in staat zal zijn de maatregelen door te zetten die hij de kiezer heeft beloofd.
Waar gaat de beurzen heen?
De eerste schrik lijkt voorbij na de verkiezing van Trump, maar overal ter wereld lijken de analisten en beleggers de kat uit de boom te kijken. Als de indices in beweging gaan komen zou dat wel eens heftig en onverwacht kunnen zijn. Bent u er dan bij met een hefboomproduct van een betrouwbare online broker?