Olieprijzen: blufpoker of toekomstbeeld?

Vreemde tijden voor beleggers. Niet alleen zijn de gevolgen van het coronavirus nog niet goed te overzien, dat geldt ook voor de machtsstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië met betrekking tot de olieprijzen. Even terugkijkend: eigenlijk hadden alle experts wel verwacht dat ook Rusland zou instemmen met een verdere verlaging van de olieproductie. Tenslotte is het crisis in het Verre Oosten en de vraag naar olie even flink afgenomen. Op het moment dat de OPEC en Rusland aan het overleg begonnen, was het in Europa nog rustig. Maar Poetin koos een andere lijn en ging niet akkoord met een verlaging van de productie. Saoedi-Arabië leek keihard terug te slaan met een aankondiging van een hoger aantal op te pompen vaten per dag en de olieprijs raakte in een vrije val.
‘Wij kunnen prijzenslag aan’
De Russische oliebedrijven zijn niet onder de indruk van de acties van Saoedi-Arabië lieten de topmensen weten. Gazprom heeft voor de productie van een vat olie nog geen $ 10 aan kosten merkte CEO Dkoekov op. Het bedrijf denkt zelfs de productie met 40.000 tot 50,000 vaten per dag te kunnen verhogen. Ook Maganof die leiding geeft aan Tatneft, het tweede grote Russische oliebedrijf, toonde zich niet onder de indruk van de lage olieprijs. Hij noemde zelfs olieprijzen minder dan $ 8 niet kritiek voor zijn bedrijf. Daarmee nemen ze de uitdaging volop aan die de OPEC heeft neergelegd.
Lange adem of snelle capitulatie?
Zowel Rusland als Saoedi-Arabië beschikken over flinke reserves die ze hebben opgebouwd in de periode dat de olieprijzen hoog waren. Beide landen beseffen echter ook heel goed dat ze die reserves moeten aanwenden voor aanvullende maatregelen op het moment dat olie niet langer de meest gebruikte energiebron zal zijn. Dagelijks worden er stappen gezet waardoor hernieuwbare energie de rol over gaat nemen van olie, gas en kolen. Het huidige conflict bezorgt beide landen problemen ondanks de stoere taal die wordt geuit. Het juichen van president Trump over de lage prijzen aan de pomp klinkt wat schril. Hij beseft immers ook dat de productie van een vat olie in de VS meer kost dan de huidige marktprijs en de vele kleine en nieuwe oliebedrijven in de VS in de problemen gaan komen als er niet snel een aanpassing van de prijs komt.
Voor de particuliere belegger zal ook duidelijk zijn dat de prijs weer omhoog zal gaan, echter maakt de Corona crisis het moeilijk om in te schatten wanneer de omslag volgt. Beleggen in olie-derivaten kan via de betrouwbare online brokers op deze site.