Olie(prijs) spuit omhoog, snapt u het nog?

Begin 2020 ontstond onenigheid tussen Rusland en de OPEC over de productie van olie. Dit zorgde ervoor dat de olieprijs snel daalde. Daarna kwam er een tweede dreun van corona, waardoor de vraag naar olie flink daalde. Inmiddels is de productie van energie op duurzame wijze behoorlijk opgelopen. De elektrische auto rukt op en alle wereldmerken willen binnen een decennium meer elektrische auto’s produceren dan exemplaren met verbrandingsmotoren.
Grote olieconcerns zoals Shell filosoferen openlijk over hun toekomst als olie niet meer hun core business is. Wetenschappers hebben berekend dat er meer olie beschikbaar is op bekende vindplaatsen dan de mens ooit zal gebruiken. En toch kostte een vat Brent-olie weer meer dan $ 70 dollar waard. Hoe is dat verklaarbaar?
Oude wijn in dezelfde zakken?
De argumenten die gebruikt worden voor de forse en onverwachte stijging van de prijs, klinken erg bekend. De OPEC heeft tegen de verwachting in toch de beperking van de olieproductie voorgezet. Aanvallen met drones op de Saoedische oliecentra door opstandelingen uit Jemen zorgen voor onzekerheid. Ook het gedrag van Iran dat deze rebellen steunt, baart de internationale wereld zorgen. De aanslagen met mijnen op tankers is de straat van Hormuz herinneren eraan hoe kwetsbaar dit gebied is.
Analisten denken dat binnenkort de vraag naar olie met een miljoen vaten per dag zal toenemen. Kan aan deze vraag worden voldaan als de zoektocht naar nieuwe vindplaatsen praktisch stilligt? Alleen bestaande projecten lopen momenteel door. Kortom: de vraag lijkt weer gesteld te worden in hoeverre het aanbod aan olie de vraag hiernaar kan bijhouden.
De moeilijke keuze voor de belegger
Is de wereld weer op de kop gezet en zal de prijs van olie weer op het oude niveau komen? Er zijn een aantal zaken die deze verwachting weerspreken. Het exploiteren van schalieolie in de VS is winstgevend als de olieprijs boven de $ 60 ligt. De VS doet niet mee aan de afspraken over beperking van productie van olie. Op basis van de huidige prijs zal de productie in de VS weer snel worden opgevoerd.
Olie zal beslist nog een periode een belangrijke energiebron blijven, maar de snelle ontwikkeling van duurzame energie lijkt onafwendbaar. Ook de overgang van de brandstofmotor in de miljarden auto’s die we hebben naar een elektrisch exemplaar gaat snel en zal grote gevolgen hebben. Voor de particuliere belegger is olie op korte termijn wellicht nog interessant, op lange termijn lijkt dat niet meer het geval. Beleggen in olie en andere grondstoffen kan via de betrouwbare online brokers op deze site.