No deal Brexit komt steeds dichterbij


Ongeacht de duur van de coronacrisis zou het een goed argument zijn om de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het VK uit te stellen. Maar zowel Boris Johnson als zijn tijdelijke vervanger zijn daar duidelijk niet van gediend. De onderhandelingen gaan door al worden deze uiteraard ook behoorlijk beïnvloed door de crisis. Omdat met name de Britse kant al wil beoordelen of er een reële kans is op een overeenkomst voordat de zomer aanbreekt, lijkt de kans op een deal steeds kleiner te worden. De woorden worden alweer harder en beide partijen lijken eerder extra barrières op te werpen dan constructief aan een oplossing te werken.

Visserij, een struikelblok

Hoewel de sector visserij in de meeste EU-landen maar een relatief klein onderdeel is van de economie ligt dit punt zeer gevoelig. Uiteraard ook in Nederland waar de vissers steeds minder mogelijkheden hebben om hun boterham op zee te verdienen. Maar het zijn vooral de Franse vissers die zich weinig gelegen laten liggen aan grenzen. Als Groot-Brittannië geen vissers meer toelaat uit de EU in de belangrijke viswateren bij het VK, is een conflict tussen Frankrijk en Groot-Brittannië bijna onvermijdelijk. Toch heeft Johnson al duidelijk gemaakt dat hij op dit punt weinig te bieden heeft en de beslissing eigenlijk al gevallen is.

De politieke kwesties

Nu premier Johnson een ruime meerderheid in het Britse parlement achter zich heeft staan, hoeft hij zich minder in acht te nemen op economisch gebied. Hij lijkt de gok te willen nemen om Groot- Brittannië volledig te ‘bevrijden’ van de regelzucht van Brussel en lijkt erop te rekenen dat het na enige tijd weer ‘business as usual’ zal zijn. De Britse economie moet dan de grote winnaar worden omdat een liberalisering van de regels de concurrentiepositie zal verbeteren. Maar er zijn ook politieke kwesties. De belangrijkste ligt uiteraard in Noord-Ierland, maar ook In Schotland lijkt het onafhankelijkheidsstreven weer toe te nemen. En waar Gibraltar nog maar weinig strategisch nut heeft in de huidige tijd, zullen de Britten een overname door Spanje niet snel accepteren, hoewel het moeilijk zal zijn om dit op de lange termijn te vermijden.

De meeste bedrijven in zowel het VK als in de EU zullen zich inmiddels ook voorbereid hebben op een no-deal. Voor beleggers lijken de risico’s daardoor verminderd. Beleggen bij de betrouwbare online brokers is mogelijk ongeacht de wijze waarop Brexit zal plaatsvinden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen