Nieuwe tik voor Bayer

Het Hof van Beroep in San Francisco heeft een flinke tik uitgedeeld aan de Duitse chemiereus Bayer. Het Hof weigerde een uitspraak van een lagere rechtbank terug te draaien waarin de onkruidverdelger Roundup als kankerverwekkend werd aangemerkt. Ook werd de schadevergoeding voor de eiser bevestigd, al werd deze teruggebracht van $ 80 miljoen tot $ 25 miljoen. De eiser had als landbouwer het middel Roundup gedurende 25 jaar op zijn land gebruikt. Toen hij een zeldzame vorm van lymfeklierkanker kreeg, weet hij dit aan de onkruidbestrijder. Het Hof heeft hem nu daarin bevestigd. Het was de derde nederlaag die Bayer inmiddels heeft geleden in de VS. De oorspronkelijke toegekende vergoedingen waren gemiddeld $ 50 miljoen.
De geschiedenis van de Roundup claims
Toen Bayer het Amerikaanse Monsanto overnam, was bekend dat deze kwestie speelde. Het was wellicht een van de redenen waarom het bedrijf uit de VS de overname accepteerde. Monsanto heeft altijd beweerd dat glyfosaat, het werkzame bestanddeel van Roundup, niet kankerverwekkend is voor mensen. Onafhankelijk onderzoek heeft ook geen verband kunnen aantonen tussen het product en het ontstaan van kanker bij mensen. In Nederland wordt onkruidverdelger met glyfosaat nog steeds toegepast.
In de periode van de overname van Monsanto door Bayer was al bekend dat er geprocedeerd zou worden tegen het bedrijf. Er werd om die reden een voorziening getroffen van $ 11 miljard om eventueel te schikken zonder naar de rechter te hoeven. Bayer nam echter bewust de gok om eerst af te wachten hoe individuele processen zouden aflopen. Een nederlaag voor de eisers of minimaal een uitspraak waarin twijfel zou worden getoond aan de schadelijkheid van het product zou een duidelijke overwinning voor Bayer hebben betekend.
Het omgekeerde is gebeurd en inmiddels is het aantal claims in de VS opgelopen naar enkele duizenden. Het schikken zal gelet op de hoogte van de toegekende schadevergoedingen geen eenvoudige zaak meer worden. Het risico dat Monsanto voor Bayer een grote miskoop blijkt te zijn, wordt steeds groter.
Een moeilijk te overzien probleem
Voor beleggers is het Amerikaanse rechtssysteem een moeilijk in te schatten risico voor vrijwel ieder beursbedrijf dat werkzaam is in de VS. De massaclaim tegen farmaceuten is berucht in het land. Hierbij verzamelen gespecialiseerde advocaten zoveel mogelijk eisers om een gezamenlijke claim in te dienen. Vaak komt het niet tot een rechtsgang maar wordt er geschikt. De claim tegen Monsanto was onverwacht omdat het middel al tientallen jaren op de markt was. Het is een extra aandachtspunt bij aankoop van aandelen. Beleggen is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.