NIBC weer van de beurs


Het kwam toch als een verrassing. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone heeft een bod gedaan op NIBC. Omdat al overeenstemming is bereikt met de twee grootste aandeelhouders van de bank, lijkt het wel zeker dat NIBC van de beurs zal verdwijnen. De premie voor de overige aandeelhouders is niet groot. Voor bekendmaking van het bod stond de koers op € 9,13 en het bod van Blackstone komt neer op € 9,85. Inmiddels is de koers in de buurt gekomen van dit bod. Blackstone was niet bereid om mededelingen te doen over de achtergrond van het bod. NIBC is gedurende de periode 1999 tot 2005 aan de beurs genoteerd geweest en werd daarna overgenomen door durfinvesteerder J.C. Flowers. In 2018 werd een deel van de aandelen weer naar de beurs gebracht. Deze keer voor zeer korte tijd als de overname doorgang vindt.

Het Nederlandse hypotheekmodel

Buitenlandse institutionele beleggers tonen al gedurende vele jaren belangstelling voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Deze markt kenmerkt zich vooral door zekerheid. Ook tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis is er in ons land maar weinig verlies geleden op hypotheken terwijl de media doemverhalen brachten over het onderwater staan van een groot aantal van deze leningen. In een tijd dat staatsobligaties nauwelijks meer rendement opbrengen, gaan de grote beleggers op zoek naar andere mogelijkheden. De Nederlandse hypotheekmarkt lijkt zekerheid en rendement te bieden. NIBC heeft € 9,5 miljard aan hypotheken op de balans staan en heeft ook het interessante nieuwe label: Lot. Via Lot worden hypotheken in Nederland verstrekt die door buitenlandse partijen worden gefinancierd. Het managen gebeurt door NIBC die derhalve zelf deze hypotheken niet op de balans krijgt. De buitenlandse geldverstrekker ontvangt een aantrekkelijke rendement en hoeft geen kosten te maken voor het beheren van de hypotheken.

Opportunisme of een eerste stap?

Insiders weten nog niet hoe ze de actie van Blackstone moeten inschatten. Is het een opportunistische overname in de overtuiging dat deze deelneming binnenkort met een forse winst kan worden verkocht, eventueel via een derde beursgang? Of is het wellicht een eerste stap waarmee Blackstone ervaring wil opdoen met de Nederlandse hypotheekmarkt. Het zou beslist geen verbazing hoeven wekken dat er ook internationale belangstelling is voor andere Nederlandse partijen die fors in hypotheken beleggen. Hebt u als particuliere belegger interesse in de financiële sector in Nederland, mede gelet op dit aspect? Via de betrouwbare online belegger op deze site zijn er vele opties.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen