Never sell Shell?


Het zijn barre tijden op de beurs voor particuliere beleggers en zelfs de nationale trots Koninklijke Olie Shell moet er aan geloven. Het is beslist een vreemd beeld om de koers van Shell rond de €11 euro te zien hangen. Uiteraard is het logisch in de huidige marktomstandigheden waar olie ineens niet meer een eerste levensbehoefte schijnt te zijn en een vat olie onder de $ 20 duikt. Shell wordt ineens met twee problemen geconfronteerd en het is afwachten tot het conflict tussen de OPEC en Rusland weer is opgelost. Moet het ergste nog komen? Op die vraag kan niemand nu antwoord geven, maar naar verluidt stappen veel particuliere belegger juist op dit moment in omdat ze voor Shell de bodem lijken te kunnen zien.

Forse maatregelen bij Shell

Topman Ben van Beurden spreekt van een moeilijke tijd voor Shell. De combinatie van lagere prijzen en een sterk afnemende vraag is echter niet uniek en het bedrijf heeft al eerder dit soort situaties meegemaakt. Voor de korte termijn zal de geplande aandeleninkoop worden geschrapt en de investeringen zullen dit jaar met $ 5 miljard lager uitvallen en op $ 20 miljard worden gesteld. Daarbij zal het bedrijf tussen de $ 3 en $ 4 miljard gaan bezuinigen op de operationele kosten. Van de voorgenomen desinvesteringen van $ 10 miljard is inmiddels $ 5 miljard gerealiseerd. Het is de bedoeling om ook de rest uit te voeren, maar daarbij wordt gekeken naar de marktomstandigheden.

Shell kopen?

De bovengenoemde ingrepen laten het dividend van Shell vooralsnog ongemoeid en dat zorgt voor een bijzonder aantrekkelijk percentage op de huidige koers. Het is echter ook een bedreiging indien de huidige crisis langer zou gaan duren dan een paar maanden. Bij het schrappen of verlagen van het dividend in de huidige situatie is een volgende forse koersval niet onmogelijk. Het is ook de vraag in hoeverre Shell de ommezwaai kan maken naar een focus op hernieuwbare energie als de marktomstandigheden tegen blijven zitten. Een belegging in Shell is daarom vandaag de dag ook een uitdagende keuze. Het is ook voor de eerste keer sinds Shell in de AEX is opgenomen dat het bedrijf daar niet de grootste is. Levensmiddelen zijn nu belangrijker dan olie en om die reden is Unilever de oliemaatschappij (tijdelijk ?) gepasseerd. Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u zowel in oliemaatschappijen als levensmiddelenfabrikanten beleggen. Het aantal beleggingsproducten is gevarieerd en biedt u alle mogelijkheden, ook in moeilijke tijden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen