Nederlandse belegger is een doe-het-zelver


Invesco is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder die onlangs een onderzoek heeft afgerond naar het gedrag van particuliere beleggers in Europa. De Nederlandse particulier viel hierbij om een aantal redenen op. Het aantal beleggers in Nederland neemt nog ieder jaar fors toe. Inmiddels zijn het er meer dan 1,5 miljoen. In 2018 is deze groep weer gegroeid met 11%, volgens opiniepeiler Kantar TNS. Het meest opvallende cijfer in het onderzoek naar het gedrag van de Nederlandse belegger is dat deze veel meer dan elders in Europa het roer volledig in eigen handen houden als het op beleggingsbeslissingen aankomt. Maar liefst 54% doet alle beleggingen direct bij een broker. Dat is enorm veel in vergelijking met andere Europeanen. Dat heeft wellicht ook te maken met de ontevredenheid over adviseurs. Waar in heel Europa nog 20% de adviseurs goed vindt, ligt dat in ons land veel lager. Maar een klein percentage van 7% is tevreden over de adviseur.

Online beleggen bij Markets.com

Nederlanders nemen meer risico, maar hebben ook meer kennis

Het is al sinds de jaren 90 een trend dat steeds meer Nederlanders gaan beleggen. Vaak op langere termijn en bedoeld als aanvulling op het pensioen. Andere Europeanen kiezen voor dat doel vaker voor sparen en zijn minder ambitieus als het op beleggen aankomt. De beleggers in ons land geven nog steeds de voorkeur aan aandelen op het Damrak of obligaties van bedrijven die in Nederland actief zijn. Nederlanders durven echter aantoonbaar meer risico’s aan te gaan als het om beleggen gaat dan de rest van de Europeanen. Daarbij is de kennis over de diverse beleggingsproducten in ons land ook veel groter dan elders. De Nederlandse belegger weet meer over derivaten dan elders het geval is.

In ons land wordt ook duidelijk verder vooruitgekeken als het om beleggen gaat dan elders. De gemiddelde beleggingshorizon is 3 jaar verder weg dan elders in de regio en ligt op 10 jaar. Volgens de onderzoekers hebben Nederlanders daarmee een lange termijnblik die uniek is in Europa. Bij een dergelijke lange termijnvisie zou ook verwacht worden dat veel landgenoten een beleggingsplan zouden hebben gemaakt. Dat is echter niet het geval, 72% heeft geen persoonlijk financieel plan opgesteld, maar denkt wel ver vooruit. Een ander opvallend cijfer is nog dat in ons land ongeveer 12% van de ondervraagden zegt een duidelijk inzicht te hebben in de opbrengsten van het beleggen. Ook dat is aanzienlijk hoger dan elders. Voor een goede en betrouwbare online broker kunt u als belegger terecht op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen