Nederlanders beleggen fors in 2020


Nederlandse particulieren hebben in het jaar 2020 flink ingelegd op de Nederlandse aandelenmarkt. Het totale bedrag lag boven de € 3,8 miljard en dat is een record voor de afgelopen 10 jaar. Ook kwam het totaal belegde bedrag in Nederlandse fondsen eind 2020 voor het eerst boven 1 biljoen euro (institutioneel en particulier). Beide cijfers blijken uit een rapport van DNB over de sector. Bij de particulieren was er een lichte voorkeur voor beleggingsfondsen boven andere beleggingsvormen.

Particulieren beleggen ook vaker zelfstandig middels online brokers. Vermogensbeheerders zijn minder populair geworden. Het laatste houdt waarschijnlijk verband met kosten versus behaald rendement. Op deze site vindt u als particulier een aantal betrouwbare online brokers waar u ook in 2021 weer terecht kunt voor beleggingen in alle sectoren.

De achtergronden van de toename in beleggingen in 2020

De grootste inleg op de aandelenmarkt in het jaar 2020 vond plaats in het tweede en vierde kwartaal van het jaar. Dat is op zich niet ongebruikelijk, omdat dit nu eenmaal de periodes zijn waarin de meeste werknemers vakantiegeld respectievelijk een eindejaarsbonus krijgen. Maar het afgelopen jaar was anders. In de beide periodes was immers ook sprake van een lockdown in ons land. Geld dat anders besteed zou worden aan vakanties, horeca of evenementen werd nu niet uitgegeven maar belegd.

Volgens de experts was het niet kunnen uitgeven aan vertier, dat gebruikelijk was geworden, niet de enige reden om te gaan beleggen. Er zijn ook duidelijke zorgen over de economische ontwikkelingen als de coronacrisis is geluwd. Tot dusverre heeft de overheid middels een systeem van subsidies immers een groot deel van de inkomsten van ondernemers en werknemers aangevuld. Er zal een moment komen dat dit niet meer het geval zal zijn.

Nederlanders blijven ook gewoon door sparen

Het bedrag dat door particulieren is ingelegd in Nederlandse beleggingsfondsen is momenteel rond de € 47 miljard. Dat is aanzienlijk, maar nog beduidend minder dan de spaartegoeden. Steeds meer financiële experts waarschuwen dat spaargeld door inflatie en belasting een zekere manier is om geld te verliezen. Doordat de huidige spaarrente vrijwel nihil is, heeft sparen eigenlijk geen zin meer. Op basis van de huidige verwachtingen zal spaargeld binnen 10 jaar de helft van de huidige koopkracht hebben verloren. Wellicht is het derhalve ook voor u tijd om de mogelijkheden van beleggen te onderzoeken? Lees altijd de waarschuwingen over de risico’s van het beleggen en de mogelijkheden om deze zoveel mogelijk te beperken.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen