Muziek als belegging of pensioen

In de jaren 90 van de vorige eeuw leek de waarde van muziekrechten ineens volkomen te verdwijnen. Via sites als Napster en Kazaa kon vrijwel alle muziek gratis worden gedownload en bestond zelfs de mogelijkheid dat ook de bekende namen niet langer een inkomen gegarandeerd zouden hebben. Inmiddels is die tijd voorbij en stromen er weer miljoenen naar artiesten via streamingdiensten als Spotify en Apple. Maar ook investeerders hebben opgemerkt dat er weer goed te verdienen valt met muziekrechten.
Volgens de New York Times staat een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld (KKR) op het punt om voor $ 1 miljard aan muziekrechten te kopen. Het gaat dan om artiesten als The Weeknd en Lorde. Het beursgenoteerde Hipgnosis ging voor zekerheid en nam rechten op zeer populaire nummers van onder andere Shakira en Neil Young, hiervoor werd $ 900 miljoen neergelegd. Ook de grootste investeerder ter wereld, BlackRock, heeft ongeveer een miljard dollar vrijgemaakt voor muziek.
De situatie in Nederland
Als u als particuliere belegger weemoedig luistert naar Venus van Shocking Blue, gaat daardoor niet alleen geld naar de leden van de band of hun nabestaanden. Ook Pythagoras Music Fund profiteert ervan en krijgt een kleine vergoeding voor iedere keer dat het nummer wordt gestreamd.
Dit fonds is speciaal opgericht om in muziekrechten te beleggen en heeft 30.000 copyrights overgenomen van Willem van Kooten, alias Joost den Draaier.
Volgens de beheerder van het fonds, John Ewbank, was het geen enkel probleem om bij investeerders tientallen miljoenen op te halen teneinde die in muziekrechten te steken. Maar de markt lijkt inmiddels wat oververhit. De in de vorige alinea genoemde bedrijven hebben zeer diepe zakken en zodra deze interesse tonen in een artiest trekt Pythagoras Music Fund zich terug.
Is beleggen in muziekrechten een safe investering?
Het is een relatief onbekend gegeven dat muziekrechten vaak nog 70 jaar na de dood van de artiest beschermd blijven. Hierdoor zijn beleggingen in populaire muziek relatief zeker op de lange termijn. Maar daarbij moeten moderne ontwikkelingen niet worden vergeten. Het scheelde maar weinig of Napster en Kazaa hadden hun systeem wel doorgezet. Daarbij zijn de prijzen die momenteel worden betaald wel extreem hoog.
Wilt u een graantje meepikken van de huidige interesse in muziekrechten? Dat kan via de betrouwbare online brokers op deze site. Wist u trouwens dat de grotere pensioenfondsen in ons land, zoals het ABP, ook al vele jaren muziekrechten in de porto hebben?