Musk zorgt voor flinke koersval Tesla

Als je de rijkste man ter wereld bent, kan je je wat vreemde sprongen veroorloven. Elon Musk is bepaald ook geen grijze muis en weet als geen ander in de publiciteit te komen, vooral via Twitter. De week legde hij de vraag neer of hij 10% van zijn aandelen in Tesla moest verkopen. De Twitteraars kozen met 58% voor ja. In totaal brachten miljoenen (vooral Amerikanen) hun stem uit. Musk verkocht ongeveer voor $ 7 miljard aandelen in het snel groeiende bedrijf dat elektrische auto’s produceert. De andere aandeelhouders van Tesla zagen de bui al wel hangen, maar konden blijkbaar niet voldoende stemmers op Twitter mobiel maken. Door de bijzondere move van Musk verloor Tesla ongeveer $ 150 miljard (15%) aan beurswaarde. De onderneming had kortgeleden de mijlpaal van een waarde van $ 1 biljoen bereikt.
Belasting op ongerealiseerde koerswinst
Het was overigens niet zomaar een gril van Musk om die vraag voor te leggen aan zijn volgers op Twitter. In de VS hoeft er pas belasting te worden betaald op koerswinst van aandelen als deze daadwerkelijk wordt gerealiseerd bij verkoop. Een miljardair zoals Musk kan dan ook zijn vermogen enorm laten toenemen zonder daar belasting over te hoeven voldoen. De Democraten overwegen een soort miljardairsbelasting. Daardoor zal ook Musk een hoger bedrag aan belasting moeten betalen, op basis van ongerealiseerde koerswinsten.
Musk is hiertegen, omdat hij denkt dat deze belasting niet eerlijk zal worden berekend en uitsluitend bedoeld is om te komen tot herverdeling van bezit. Volgens experts betalen miljardairs in de VS momenteel minder dan 8% belasting over hun inkomen indien daar ook ongerealiseerde koerswinsten toe worden gerekend. Overigens zal bij Musk dit percentage nog lager liggen, omdat hij zichzelf al jaren geen beloning toekent voor zijn werk bij Tesla.
Hoe denkt u er eigenlijk over?
Hoewel Musk niet op een miljard meer of minder hoeft te kijken, nam hij toch weer geen risico. Een deel van de 10% die hij daadwerkelijk verkocht, was al gerealiseerd voordat hij de kwestie ter sprake bracht op Twitter. Hierdoor was de opbrengst beduidend hoger dan wanneer hij dat had gedaan nadat de uitkomst bekend was geworden. Wellicht was het zijn bedoeling om de belaste koerswinst te verhogen? Hoe het ook zij, ook in ons land wordt er af en toe weer gesproken over het belasten van koerswinst. Een feitelijke verandering van het systeem van vermogensrendementsheffing ligt echter voorlopig niet voor de hand.
Aandelen Tesla zijn dan ook (tijdelijk?) goedkoper. Ook deze zijn te verkrijgen via de betrouwbare online brokers op deze site.