Kwestie ‘Bayer’ toont probleem aandelenbeurzen

Topman Werner Baumann van de Duitse chemiereus Bayer kreeg in eerste instantie de handen op elkaar voor de overname van het Amerikaanse agrarische bedrijf Monsanto. De prijs voor de handelaar in landbouwzaden en bestrijdingsmiddelen was misschien wel hoog, maar de synergievoordelen leken overduidelijk. Maar sinds de overname is ongeveer € 35 miljard aan beurswaarde verdampt. Het probleem ligt bij de vele rechtszaken waarin Monsanto wordt aangeklaagd. Vooral onkruidverdelgingsmiddel Roundup zou een potentiële tijdbom kunnen zijn in het land waar claims op basis van ondeugdelijke producten in de miljarden kunnen lopen. Met name de grote aandeelhouders vragen zich af of het bestuur van Bayer wel zorgvuldig genoeg is geweest en de risico’s van deze rechtszaken goed heeft ingeschat. Het applaus is verdwenen en er wordt openlijk gemopperd.
Geen decharge voor het bestuur van Bayer
Het is meestal een agendapunt dat nauwelijks enige aandacht krijgt, terwijl het wel degelijk een van de weinige machtsmiddelen is die de aandeelhouders hebben als ze ontevreden zijn over het bestuur. Als de aandeelhouders decharge verlenen aan het bestuur, kunnen de leden van de raad van bestuur niet langer persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor wat er in het bedrijf is gebeurd in het afgelopen jaar. In principe is dit uiteraard een strikt formele zaak, maar wel één die om vertrouwen draait. De meerderheid van de aandeelhouders van Bayer besloot geen decharge te verlenen aan Baumann en zijn medebestuurders voor het gevoerde beleid in 2018.
Stapt het bestuur op?
Hoewel het geen wettelijke verplichting is, zal een dergelijk machtswoord van de aandeelhouders in principe voldoende zijn om het volledige bestuur of in ieder geval de meest verantwoordelijke voor de ontevredenheid te doen opstappen. Baumann heeft dit tot dusverre niet gedaan. Sterker nog: de Raad van Commissarissen kwam in een bijzondere vergadering bijeen en sprak daarna het vertrouwen uit in topman Baumann. De commissarissen kunnen geen decharge verlenen aan het bestuur en hun vertrouwen is dus niets meer dan een steuntje in de rug van de geplaagde bestuurders. Maar deze steun is tegen het bijzonder zere been van de aandeelhouders. Zij voelen zich genegeerd en gepasseerd nu het erop lijkt dat zelfs een dergelijk duidelijk teken van afkeuring lijkt te worden genegeerd. Aandeelhouders mopperen wel vaker over hun gebrek aan zeggenschap als het minder gaat in een onderneming. Ieder bestuurslid weet dan dat hij op zijn tellen moet passen!
Hoe denkt u over de toekomst van Bayer? Via de betrouwbare, online brokers op deze site kunt u een positie kiezen die u mening weergeeft.