Kashoggi en de beurs


De dood van de journalist Jamal Kashoggi heeft een flinke deuk geslagen in de beurs van Saudi-Arabië. Maar zullen de gevolgen wereldwijd te voelen zijn? Het klinkt als een amateuristisch optreden van de veiligheidsdienst in het olierijke koninkrijk. Kashoggi ging het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul binnen en kwam daar niet meer levend uit. Zijn dood is inmiddels ook bevestigd door de Saudische openbaar aanklager. Volgens zijn uitleg is er na een ruzie een gevecht uitgebroken dat Kashoggi niet heeft overleefd. Op grond hiervan zijn 18 personen gearresteerd in verband met het onderzoek.

Beleggen bij MarketsTrump in een lastige positie

In veel westerse landen wordt er geen enkel geloof gehecht aan de versie, zoals die door de Saudi’s nu de wereld is ingestuurd. Men wacht het verdere onderzoek van de Turkse autoriteiten nog af en wacht ook op het moment dat het lichaam van de journalist wordt gevonden, al is inmiddels zijn lot met zekerheid bekend. President Trump was een van de weinigen die de verklaring vanuit Saudi-Arabië wel een goede eerste stap noemde. Niet veel later moest hij daar ten dele op terugkomen, omdat het verdwijnen van het lichaam van de journalist niet echt past in deze versie. Voor Trump is het erg belangrijk dat deze kwestie zonder al te veel drama wordt afgewikkeld. Ondanks veel tegenstanders in eigen land wil Trump voor vele miljarden van het modernste wapentuig leveren aan de Saudi’s. Duitsland dat vorig jaar voor het niet onaanzienlijke bedrag van € 250 miljoen aan wapens leverde aan dit land, heeft de export stopgezet zolang het onderzoek naar de dood van Kashoggi nog loopt.

Fed en olie

De Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, volgt met onderzoek op de voet. De uitkomst kan volgens de Fed impact hebben op de oliemarkt door eventuele sancties tegen Saudi-Arabië. Bostic, bestuurder van de Fed, maakte duidelijk dat volgens hem nog niet in te schatten valt wat er gaat gebeuren. Als duidelijk mocht worden dat hoge Saudische functionarissen een rol hebben gespeeld in de verdwijning, lijken sancties onvermijdbaar. Bostic noemde daarnaast algemene geopolitieke spanningen en Brexit als verdere risico’s voor de Amerikaanse economie. Hoe schat u als belegger deze kwestie in en wat betekent het voor uw portefeuille? Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u posities innemen of aanpassen. Het assortiment aan beleggingsproducten is ook voor de particulier erg ruim vandaag de dag en dat geeft u mogelijkheden die vroeger niet bestonden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen