Italiaanse olijfolie in de schijnwerpers

In Italië is olijfolie een belangrijke sector. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 3 miljard euro en er zijn 200.000 mensen werkzaam op dit terrein. In 2017 importeerde Nederland voor ongeveer € 12 miljoen oftewel 2,5 miljoen kilo Italiaanse olijfolie. Dit was aanzienlijk minder dan in 2000 toen het nog ging om 9 miljoen kilo. Maar de Italiaanse olijfolie wordt ook steeds duurder. De productie is vorig jaar ingestort en bedroeg 57% minder dan het jaar ervoor. De totale productie van 185.000 ton was de laagste in 25 jaar

Online beleggen bij Markets.com

Grote problemen bij de productie

De zuidelijk regio van Apulië is bijzonder hard getroffen en in dir gebied staat de helft van alle olijfbomen in Italië. Men heeft hier al vele jaren last van de Xylella-bacterie. Deze bacterie, die ‘gespecialiseerd’ is in olijfbomen, heeft inmiddels bijna 1 miljoen bomen aangetast en heeft zich verspreid over een gebied van ruim 8.000 hectare. Maar daarmee houden de problemen nog niet op. Door de klimaatverandering heeft er vorig jaar zich een abnormale koudegolf voortgedaan. In de zomer volgde een aantal extreme hittegolven. Ook gezonde bomen waren hierdoor niet in staat om voldoende olijven tot rijping te laten komen. Italië is dit jaar voorbijgestreefd door Griekenland en Marokko op het gebied van de olijven productie. Koploper Spanje had juist een uitstekend jaar en liet een productiegroei van 25% zien ten opzichte van vorig jaar.

Risico op fraude

De Italiaanse olijfolie is befaamd om de hoge kwaliteit. Er bestaat daarom een risico op fraude. Vooral de Tunesische export van olijven is de laatste jaren enorm gegroeid. In 2018 was dit percentage ongeveer 150%. De Tunesische olijven zijn goedkoop, maar van mindere kwaliteit dat de Italiaanse. Door het mengen van Italiaanse olijfolie met buitenlandse, waaronder uit Tunesië, worden er producten op de markt gebracht die worden verkocht als Italiaanse extra vierge, maar die naam niet zouden mogen dragen. Voor gebruikers moet het inmiddels ook duidelijk zijn dat extra vierge olijfolie die minder kost dan 12 euro per fles, geen zuivere olijfolie uit Apulië kan zijn. De grootste producent van olijfolie in Italië is Deoleo en het bedrijf erkent de huidige problemen in het land, maar zegt er zelf geen hinder van te ondervinden. Tegenvallende oogsten in Italië worden opgevangen door elders in te kopen.

Heeft u vertrouwen in dit moederbedrijf van onder meer Bertolli en Carbonell, dan kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site ook daar een positie in nemen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie