Is de nieuwe ‘bankenangst’ terecht?

Het is snel gegaan: eerst kwam in Amerika een regionale bank in de problemen. Deze was niet ‘too big to fail’, ook al betrof het de 15e bank in de VS qua grootte. De problemen waren duidelijk, omdat de bank vooral werkzaam was bij startups die het moeilijk hebben vanwege de oplopende rente. De bank werd gered.
Met Crédit Suisse ontstond onzekerheid
Bij Crédit Suisse ging het wel om een zeer grote en zelfs Zwitserse bank. De overheid moest derhalve wel bijspringen en stopte ongeveer €50 miljard aan nieuw geld in de bank om een faillissement te voorkomen. Verder werd er een koper gezocht en gevonden in UBS. De relatief lage prijs die de voorheen grote concurrent betaalde, zorgde voor een flink verlies bij de aandeelhouders van Credit Suisse. Vooralsnog komt de rekening dus niet terecht bij de consument/belastingplichtige, maar er is wel onzekerheid ontstaan.
In de rest van Europa kelderden de bankaandelen fors, ook de grote Nederlandse banken ontkwamen daar niet aan. Bestaat de kans op een bankencrisis zoals in 2009 en moet de particuliere belegger zich daartegen wapenen?
De voorzitter van DNB beschouwt omgevallen banken als aparte gevallen
Bij de bespreking van het jaarverslag van DNB gaat het ook vooral over de onrust in de bankenwereld. Klaas Knot beschouwt de gebeurtenissen in de VS en Zwitserland niet als een voorbode voor verdere problemen in Europa. De banken in de EU staan er goed voor en de controle daarop is deugdelijk. Volgens de voorzitter van DNB is het logisch dat er oplopende rente naar aanleiding van de inflatie de marktomstandigheden heeft veranderd voor de banken. Hij verwacht ook niet dat de rente snel weer zal dalen omdat de inflatie door de geopolitieke omstandigheden hardnekkig lijkt. Een hogere rente is echter voor een gezonde bank vaak een positieve impuls qua winstgevendheid. Toch heeft volgens Knot de afgelopen tijd wel weet iets duidelijker gemaakt. De snelheid waarmee de processen verliepen hebben hem verrast.
Bankenangst gevolg digitalisering en social media?
Als het vertrouwen in een bank verdwijnt, kan dat in een gedigitaliseerde wereld snel gevolgen hebben. De wijze waarop de tegoeden werden opgenomen bij Credit Suisse maakte onmiddellijke actie noodzakelijk. Ook het negatieve sentiment rond andere banken heeft Knot verrast. Hij wijt dit aan digitalisering en de social media. Zodra er ergens op de wereld iets gebeurt, heeft dat overal gevolgen. Wat denkt u als particuliere belegger van de situatie? Was de daling van de koersen van bankaandelen overdreven? Beleggen in de banksector is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.