Is de DNB te streng voor cryptovaluta-platforms?

Wie in Nederland cryptovaluta wil verkopen, moet zich eerst laten registreren bij De Nederlandsche Bank. Daarna zijn er een aantal strenge voorwaarden voor de handel. Om bij de aankoop van cryptovaluta te voorkomen dat er geld wordt witgewassen, is het (volgens de overheid) erg belangrijk dat duidelijk is wie de aankoop doet. De cryptovaluta verdwijnen immers daarna in anonieme wallets, waarna buitenstaanders deze niet meer kunnen traceren. Het platform heeft dan ook de plicht om de koper te identificeren, voordat er een transactie kan plaatsvinden. De eis is door de DNB echter zo scherp uitgelegd dat de identificatie niet alleen bij iedere klant, maar bij iedere transactie moet gebeuren, ook als het eenzelfde klant betreft.
De rechter fluit DNB voorlopig terug
Bitconic spande een rechtszaak aan tegen DNB, omdat het platform meent dat de regelgeving in Nederland te streng is in verhouding tot andere Europese landen. De rechter in Rotterdam lijkt daarin mee te willen gaan. Er is echter nog geen uitspraak gedaan waarbij DNB wordt gedwongen het beleid aan te passen. De rechter heeft gelet op de complexiteit van de materie in eerste instantie DNB opgedragen een betere uitleg te geven waarom de huidige regels nodig zouden zijn.
Volgens de EU richtlijn is het stelselmatig verplicht om na te gaan wie aankopen doet in cryptovaluta. Indien dat wordt nagelaten is het eenvoudig voor personen die op een sanctielijst staan om aankopen te doen waarna de valuta in de anonimiteit verdwijnen. De richtlijn geeft de lidstaten de bevoegdheid om zelf maatregelen te treffen. Zo willen ze ervoor zorgen dat het probleem van witwassen en financiering van terroristische activiteiten kan worden voorkomen. Volgens Bitonic heeft de Nederlandse overheid deze richtlijn te ruim geïnterpreteerd.
Uitkomst is nog onduidelijk
Bitonic doet volgens de rechter al heel veel om te voorkomen dat criminelen aankopen kunnen doen via het platform. Zo wordt de identiteit van een klant al vastgesteld voordat deze een account krijgt. Ook is aankoop van cryptovaluta niet mogelijk met contant geld en is alleen betaling via iDeal of een vergelijkbaar systeem mogelijk. Hierdoor kunnen de gegevens van de klant bij iedere betaling gekoppeld worden. Aan de andere kant lijkt het voor Bitonic ook mogelijk om de huidige administratieve rompslomp te regelen. De verkoop vindt immers al maanden plaats met de bestaande regelgeving. Uiteraard kunt u als particuliere belegger ook terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site voor beleggingsmogelijkheden in cryptovaluta.