Investeringsverdrag China en EU

Na meerdere jaren van onderhandelen is er toch een principeakkoord getekend met betrekking tot een investeringsverdrag tussen de EU en China. Het wordt gezien als een succes voor het Duitse voorzitterschap van de EU. Ook in China lijkt er tevredenheid te zijn. Na het aantreden van Biden wordt niet verwacht dat de verhouding tussen de VS en China snel zal verbeteren.
Het verdrag is dan ook kritisch ontvangen door zowel Republikeinen als Democraten. Ook is goedkeuring door het Europees Parlement niet zonder meer een formaliteit. De laatste maanden is er steeds meer kritiek op de Chinese overheid met betrekking tot de Oeigoeren. De moslimminderheid is China bestaat uit meer dan 10 miljoen mensen, maar dat is in het volkrijkste land ter wereld maar 0,75% van de bevolking.
De Chinese overheid wil dat de Oeigoeren meer integreren, het volk zelf wil zelfstandigheid en vrijheid van godsdienst. Volgens de geruchten worden de Oeigoeren onder meer ingezet als dwangarbeiders in Chinese vestigingen van Amerikaanse en Europese beursbedrijven en mogen deze daarover niet rapporteren. De verwachting is dat het nog wel een jaar kan duren voor het principeakkoord tot verdrag wordt vergeven.
Wat houdt het verdrag in voor Europese beursbedrijven?
In de huidige situatie is de praktijk dat Europese bedrijven in China aan vele regels moeten voldoen als ze zich daar willen vestigen. Een belangrijk deel van de aandelen moet in Chinese handen zijn en er is een verplichte samenwerking met Chinese ondernemers. Vooral dat laatste houdt in dat er voortdurend iemand meekijkt die banden heeft met de machthebbers in Beijing. Het is ook een van de zaken die voor Donald Trump onaanvaardbaar zijn genoemd.
Daarnaast kent China nog steeds een groot aantal staatsbedrijven, vaak gerund door leden van de communistische partij. De subsidieverlening aan deze ondernemingen is vaak een ondoorzichtige zaak. Het verdrag is bedoeld om tot een eerlijker speelveld te komen. Europese ondernemers wachten dan ook ongeduldig op details waaruit zou kunnen afgeleid of dit verdrag werkelijk van belang gaat worden of een papieren tijger zal blijken te zijn.
Wereldwijd beleggen
Juist nu lijkt de communistische partij in China bezig aan een offensief om grote Chinese beursbedrijven als Alibaba en TenCent te beperken in hun vrijheid door de teugels aan te halen op het gebied van economische macht van deze techno-reuzen. Voor particuliere beleggers is het wellicht aan te raden om nog minimaal een jaartje aan te zien hoe de ontwikkelingen in China verder verlopen. Wereldwijd beleggen kan bij de betrouwbare online brokers op deze site.