Intel flirt met Europa

Er is een wereldwijd tekort aan chips. Dat doet zich ook met name in de EU voelen vanwege de auto-industrie. Daar zijn steeds meer chips voor nodig. Dat zal naar verwachting alleen nog maar toenemen als de zelfrijdende auto’s hun opwachting gaan maken.
Relatief gesproken worden er maar weinig chips gemaakt in de EU. De massaproductie daarvan vindt plaats in het Verre Oosten en de VS. De grootste en bekendste maker van chips in de VS is Intel. Juist deze gigant is bezig met een charmeoffensief in de EU. In 2021 zijn er diverse Europese landen bezocht waar de mogelijkheid bestaat een nieuwe fabriek neer te zetten. Intel heeft ook verklaard een aantal nieuwe fabrieken te willen bouwen in de EU en daar € 80 miljard in te gaan investeren. Een win-win situatie? Analisten zien toch wat minpunten in deze plannen.
Wat kunnen de EU en Intel elkaar bieden?
Financieel experts denken dat de plannen van Intel ook ingegeven worden door de zorgen van de EU over het tekort aan chips. Het is derhalve niet onmogelijk dat het Amerikaanse bedrijf een flinke financiële injectie zal verwachten. Van zowel de EU als het land dat gekozen wordt als locatie. Nederland is hier ook voor in de running. Hoe duur zoiets kan worden, is duidelijk gemaakt in Duitsland bij de megafabriek van Tesla bij Berlijn.
Voor de EU zal het ook even afwachten zijn voordat de eerste chip van de band komt. De bouw en inrichting van een nieuwe fabriek kost zeker 3 jaar. Daarnaast heeft Intel duidelijk aangegeven dat deze fabrieken de nieuwste chips zullen gaan maken met extra rekenkracht. Deze zullen maar ten dele in de EU worden verbruikt en vooral voor de export zijn bestemd. Vooralsnog lijkt Intel derhalve vooral te profiteren.
Welk alternatief heeft de EU?
Experts zijn verdeeld over de vraag of Intel de oplossing kan zijn voor het Europese tekort aan chips. Als er dan toch miljarden beschikbaar is voor steun aan de chipindustrie zijn Europese spelers, zoals NXP, Infineon en STMicroelectronics, wellicht een meer logische keuze. Deze zouden het aanbod eenvoudiger kunnen afstemmen op de Europese vraag en even dicht bij de klanten kunnen gaan zitten met minder grootschalige projecten.
Voor u als Europese particuliere belegger is er ook de keuze tussen de reus Intel en de Europese dwergen. De betrouwbare online brokers op deze site bieden u een grote variëteit aan beleggingsproducten in deze sector die de komende jaren zal bloeien.