Huawei verder in het nauw


Terwijl ook steeds meer particuliere beleggers interesse lijken te hebben in Chinese aandelen, komt telecomgigant Huawei steeds verder in het nauw. In de VS heeft president Trump Amerikaanse bedrijven verboden om nog langer zaken te doen met het Chinese bedrijf, omdat er verdenkingen zijn dat Huawei banden heeft met het Chinese leger en de veiligheidsdiensten en de apparatuur van het bedrijf op het gebied van telecommunicatie ook zal worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Huawei heeft dat in alle toonaarden ontkend, maar een recent onafhankelijk onderzoek heeft toch bijzondere resultaten opgeleverd.

Online beleggen bij Markets.com

Bouwen van rechtmatige onderscheppingsmogelijkheden in Huawei-apparatuur

Christopher Baldwin is hoogleraar aan de Fulbright University van Vietnam. Hij onderzocht de cv’s van medewerkers van Huawei. De databank van cv’s maakte duidelijk dat veel Huawei-medewerkers ook in dienst zijn van het Chinese leger of organisaties die direct verbonden zijn met het leger. Een deel van het huidige personeel werkte vroeger voor het leger of de veiligheidsdienst waarbij hun activiteiten bestonden uit het hacken of monitoren van telecomnetwerken. Andere werknemers beschrijven in hun CV het werk voor Huawei als verbonden met de staatsveiligheid en zaken als cyberoorlog en netwerkpenetratie.

Een werknemer was erg duidelijk over zijn taak. Als vertegenwoordiger van het ministerie van staatsveiligheid was hij belast met het toezicht op het inbouwen van rechtmatige onderscheppingsmogelijkheden in Huawei-apparatuur. Dat is nu precies wat de Amerikanen het bedrijf verwijten. Zij denken dat Huawei ‘achterdeuren’ inbouwt in de apparatuur die wordt geleverd. Hiermee zou gevoelige communicatie kunnen worden afgeluisterd en het netwerk ook geblokkeerd kunnen worden indien dat gewenst zou zijn.

Balding noemt de resultaten van zijn onderzoek niet het definitieve bewijs van spionage door Huawei. Ook bij andere concerns zijn er werknemers die voorheen werkzaam zijn geweest bij politie, leger of veiligheidsdiensten. Het grote aantal werknemers met een dubbele aanstelling bij Huawei is echter beslist opvallend.

Het lot van Huawei lijkt bezegeld

Dat Huawei in de rest van de wereld voet aan de grond zal houden, lijkt onwaarschijnlijk. Via de betrouwbare online brokers kunt u voor een positie kiezen, maar dat wordt afgeraden voor risicomijdende beleggers. Ook Bloomberg en de Henry Jackson Society kwamen met berichten dat Huawei diverse gezamenlijke onderzoeksprojecten uitvoert met het Chinese leger. Die berichten werden meteen fel ontkend door de onderneming. Toch lijkt er steeds meer duidelijkheid te ontstaan over de banden tussen het telecombedrijf en de Chinese overheid. Misschien heeft Huawei ook de hand overspeeld in de VS.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen