Hoeveel gaat Brexit opleveren?


Nu het stof in Groot-Brittannië na de verkiezingen weer lijkt te zijn neergedaald kan men daar ook weer nadenken over het regelen van Brexit. Al voor de verkiezingen werd door Theresa May en haar woordvoerders duidelijk gemaakt dat een claim van 100 miljard euro niet acceptabel zou zijn. Inmiddels heeft men aan de overzijde van het kanaal ook de rekensommetjes gemaakt en men komt daar voorlopig op 40 miljard euro. Maar er is er daar dan wel een zeer belangrijke voorwaarde aan verbonden. In dat bedrag van € 40 miljard is opgenomen dat er een handelsakkoord tot stand moet zijn gekomen. Zijn er nog andere onbespreekbare punten?

Gibraltar lijkt niet langer breekpunt

Koning Felipe VI had er al toe opgeroepen om de Spaanse landpunt bij Gibraltar geen onoplosbaar punt te laten worden bij de onderhandelingen bij Brexit. Inmiddels heeft ook de minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, Alfonso Dastis, aangegeven dat Spanje de wens om Gibraltar terug te krijgen niet zal gebruiken in gesprekken met de Britten over Brexit. Hoewel het nog maar zelden de kranten haalt, ruziën Spanje en het VK al vele jaren over dat stukje rots van 7 vierkante kilometer, dat al honderden jaren als kolonie van Groot-Brittannië geldt. Spanje zal wel als voorstel op tafel leggen dat er op termijn gedeelde soevereiniteit zal worden toegepast en dat voor de 32.000 inwoners een dubbele nationaliteit van toepassing zal zijn. Het is natuurlijk wel pikant en pijnlijk voor Theresa May dat de inwoners van Gibraltar in grote meerderheid ervoor hebben gekozen om bij de EU te blijven. Als de Britten rust willen behouden in een van de laatste kolonies die ze nog kennen, dan zullen ze zeker ook voorzichtig moeten omgaan met de wensen van de inwoners daar. Het lijkt niet onmogelijk dat de Spanjaarden daarop rekenen en op termijn verwachten dat Gibraltar ooit weer tot Spanje zal gaan behoren.

Wat doen de beurzen?

Het is wel duidelijk dat de Brexit invloed zal hebben op de beurzen. Misschien is de vaststelling van het totale bedrag dat de Britten zullen overmaken niet het belangrijkste voor de beurs. Maar vooral de onderhandelingen over de handelsakkoorden zullen de koersen van de aandelen van de bedrijven in Groot-Brittannië en op het vasteland gaan bepalen. Gaat u met hefboom profiteren van de ontwikkeling op de diverse beurzen in Europa? Kies in ieder geval voor een betrouwbare en gespecialiseerde online broker.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen