Hapert de Chinese economie?

Begin 2016 ging er een schokgolf over de wereldwijde beurzen, omdat er signalen waren dat de groei van de Chinese economie leek af te nemen na jaren van bijna constante groei. Omdat daarna de Chinese Centrale Bank ook maatregelen nam om de munt (yuan) te verzwakken ten opzichte van de dollar scheen die vrees terecht te zijn. Inmiddels lijkt het weer rustiger in dat deel van de wereld. Maar is dit terecht?
De Chinese Puzzel
Veel experts zetten al jaren vraagtekens bij de groei van het Chinese Nationale Product. Dat er de afgelopen tientallen jaren een enorme stijging heeft plaatsgevonden is een feit dat niemand kan ontkennen. De enorme toevloed aan steeds betere Chinese producten op de westerse markten, de enorme ontwikkeling van de infrastructuur in het land, de vestiging van bijna alle multinationals op zoek naar consumenten met geld; dit alles maakt duidelijk dat China booming is. Wat economen echter al jaren verbaast, is de constantheid van deze groei. Telkens tonen de officiële cijfers een groei die in een nauwe marge tussen de 6,5 en 8% lijkt te moeten liggen. Natuurlijk weet iedereen dat de Chinese overheid ondanks het nieuwe denken over economische vrijheid nog een geleide economie voor ogen heeft. Bij een staatsgeleide economie passen geen golfbewegingen of verrassingen en de officiële groeicijfers worden door geen enkele onafhankelijke partij gecontroleerd of bevestigd.
Terwijl de officiële kanalen blijven rapporteren dat de groei in 2016 nog steeds op het ‘normale’ niveau ligt, is het daarbij zeer opvallend dat voor een grondstof zoals koper de import is gedaald met 12 % dit jaar en de export in de vele producten waarin koper is verwerkt met bijna 5 %. Daarbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat de prijs van koper in dollars wordt genoteerd en de Chinese yuan ook in 2016 behoorlijk in waarde is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse munt. Misschien vindt de stijging van de Chinese economie nu nog slechts plaats, omdat die gemeten wordt in een munt die steeds minder waard wordt?
Eigenlijk weet iedere economie dat groei af en toe moet afnemen, omdat de markt zich nu eenmaal schoksgewijs ontwikkelt, maar als het om de Chinese economie gaat, lijkt men dat even te willen vergeten.
Is de huidige Chinese groei een luchtbel?
De groei van de wereldeconomie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de Chinese cijfers. Als deze minder hoog blijken te zijn dan wordt gerapporteerd, zal dat de beurzen zeker niet onberoerd laten. Bij de moderne online brokers voor online beleggen kunt u tegenwoordig echter ook bij een pessimistisch scenario goede beleggingsresultaten halen.