Handelsconflicten zorgen voor onzekerheid op beurzen

Na een conflict met de Canadese premier Trudeau nam Trump afstand van de slotverklaring van de G7. Reden hiervoor was dat Trudeau in een persconferentie aangaf dat Canada niet met zich zou laten sollen. Hierbij doelde de Canadese premier op de importheffingen die de VS zijn land heeft opgelegd. Trump vindt de heffingen juist een passende reactie op de heffingen die Canada toepast op Amerikaanse zuivelproducten. Trump gaf aan dat zijn vertegenwoordigers de slotverklaring niet zullen tekenen. Ook merkte de president van de VS op dat hij nu eerst zijn aandacht zou gaan richten op importheffingen op auto’s die naar zijn zeggen zijn land momenteel overspoelen. Vooral in Europa, Japan en Korea zullen die woorden ook weer voor onzekerheid hebben gezorgd.
Handelsoorlog VS/China lijkt wat afgekoeld
Waar er eerder harde woorden werden gewisseld over de handelsbetrekkingen tussen de VS en China, ontstond hier wat rust, omdat China aangaf meer Amerikaanse producten te gaan kopen. Hoewel men in Amerika hier een bevestiging in lijkt te zien dat Trump de juiste keuzes maakt, blijft een groot deel van het fundamentele probleem liggen. Op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom is er geen enkele vooruitgang geboekt. Als China op dit punt niet bereid is handreikingen te doen, lijkt het wel duidelijk dat de kiem voor een volgend heviger conflict al is gelegd.
Renteontwikkelingen lijken aanstaande
Op korte termijn zijn er weer beleidsvergaderingen van centrale banken. In de Eurozone is men benieuwd wat er gaat gebeuren met het obligatie-opkoopprogramma. De algemene verwachting is dat er tot een verlenging na september zal worden besloten, zonder een einddatum te noemen. De omvang van maandelijkse aankopen zal daarbij worden verlaagd, denkt men. De minder florissante ontwikkeling van de economie en de onzekerheid in Italië zouden hierbij een belangrijke rol spelen. Als het besluit anders uitpakt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de beurzen.
Ook voor de FED is er een duidelijke verwachting: de rente zal worden verhoogd, waarbij gehint gaat worden op een verdere verhoging. Belangrijk hier is of de 10-jaarsrente een niveau boven de 3% zal gaan bereiken. In dat geval zal het zeker voor turbulentie zorgen op de beurzen.
De tijden blijven onrustig
Hoewel de economie van zowel de VS als China zich positief ontwikkelt, is er toch veel onzekerheid in de markt. Een belegging in aandelen is daardoor riskanter dan in het begin van het jaar. Wie denkt de richting te kunnen aanvoelen, zal hier misschien met hefboom op willen inspelen. Kies dan een goede betrouwbare online broker van deze site.