Grote verwarring rond Tesla


Topman Elon Musk heeft weer beleggers boos gekregen. Dit keer door te melden dat er een plan ligt om Tesla van de beurs te halen voor een koers van $ 420. Volgens de topman en aandeelhouder is de financiering voor de $ 60 miljard die daarvoor nodig is inmiddels rond. Dat is bijzonder opmerkelijk, omdat het er de laatste maanden op leek dat Tesla in de financiële moeilijkheden was geraakt, aangezien de productie achterbleef bij de verwachtingen. Onlangs maakte het bedrijf nog bekend dat het van leveranciers een bijdrage had gevraagd door een deel van de schulden kwijt te schelden als een soort korting op geleverde producten en diensten. Dit werd door de markt gezien als een poging om miljarden binnen te halen zonder daarvoor bij financiers of aandeelhouders te hoeven aankloppen. Het leek er daardoor op dat het erom ging spannen bij Tesla in de komende maanden.

Shortsellers klagen Tesla en Musk aan

Gelet op de schijnbaar moeilijke financiële positie van het bedrijf leek het ook een prooi te worden voor shortsellers die de ondergang van het bedrijf zouden hebben toegejuicht. Deze beleggers beschouwen de mededelingen van Musk als misleidend en bedoeld om shortsellers uit te schakelen. Het is duidelijk dat Musk zijn woorden waar zal moeten maken dat de financiering van de buy-out rond is om schadeclaims te voorkomen. Het is immers wettelijk verplicht om juiste informatie te verstrekken over de financiën van een beursgenoteerd bedrijf.

Wordt Tesla gekocht met oliedollars?

Het zou beslist bijzonder zijn als juist Tesla van de beurs wordt gehaald met oliedollars. Het is immers de intentie van het bedrijf om een auto te fabriceren die vergelijkbaar is met de huidige middenklassers, maar met een motor die niet op fossiele brandstof loopt. Toch is duidelijk geworden dat juist het Saudisch staatsinvesteringsfonds een deel van de overvloedige oliedollars heeft gebruikt om een belang van 5% te nemen in Tesla. Er wordt beweerd dat Musk met het investeringsfonds om tafel heeft gezeten om te zien welke rol de Saudi’s zouden kunnen spelen bij de buy-out ter waarde van $ 60 miljard. 

Het Saudisch staatsinvesteringsfonds heeft tot dusverre ontkend betrokken te zijn bij het van de beurs halen van Tesla, maar een dergelijke mededeling valt niet onder de wettelijke informatieplicht.

Heeft u sterke zenuwen en bent u een avontuurlijke belegger? Dan is een positie in Tesla wellicht nu een mooie mogelijkheid. Heeft Musk voor zijn beurt gesproken of moeten de aandeelhouders van Tesla rekenen op $ 420 voor hun aandelen? De toekomst zal het leren. Betrouwbare online brokers met een ruim aanbod aan diverse beleggingsproducten vindt u op deze site. 

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen