Grondstofprijzen: winnaars en verliezers in 2016


Met de opkomst van de online brokers is de handel in grondstoffen ook voor particulieren een onderdeel geworden van het hedendaagse moderne beleggen. Daarbij wordt vaak in de eerste plaats gedacht aan olie en goud, maar ook andere grondstoffen zijn vaak erg interessant door de forse prijsveranderingen. Zeker wanneer met hefboom wordt gewerkt kan het rendement op grondstoffen bijzonder positief uitpakken. Wat zijn de winnaars en de verliezers in 2016 geweest?

Vloeibaar gas wint met meer dan een neuslengte

Eigenlijk leek de eerste prijs voor de meest stijgende grondstof op de markt voor futures weggelegd te zijn voor zink. Dit metaal dat vooral toepassing vindt door het verzinken van andere metalen (laag smeltpunt en beperkte oxidatie) steeg op de markt voor contracten met toekomstige leveringen (futures) maar liefst 57% in 2016. Maar op het laatste moment begon de prijs van vloeibaar gas omhoog te schieten, toen er een akkoord over productiebeperking tot stand kwam bij de OPEC. De eindsprint van vloeibaar gas zorgde voor een stijging van de prijs van deze brandstof op jaarbasis van 62% en dat leverde de eerste prijs op in 2016. Consumenten aan de pomp kunnen zich dus voorbereiden op een fors hogere prijs in 2017.

Ook de andere brandstoffen stegen met bijna de helft in 2016 en de plaatsen 3 tot en met 6 zijn dan ook in handen van de volgende producten: NY Harbor, ICE Gasoil, Brent en WTI-olie. Ook deze stijgingen kunnen op het conto van de OPEC worden geschreven en zijn vooral van recente datum. Maar ook de stijgingen van sinaasappelsap (39%), suiker (25%) en sojameel (21%) waren zeker opvallend te noemen. Natuurlijk mogen de verliezers op de future-markt niet onvermeld blijven. Cacao leverde 33% in, rijst 20% en vee 13%. Daarmee waren de verliezers dit jaar in de minderheid en toonden deze ook minder extreme prijsschommelingen.

Grondstoffen in 2017

Brandstoffen mogen qua prijs dan een roerig jaar achter de rug hebben, het is zeker niet ondenkbaar dat de prijzen ook in 2017 verder zullen stijgen. Tenslotte is de olieprijs nog steeds zeer ver verwijderd van de toppen die enkele jaren geleden werden bereikt toen men zich zorgen maakte over de productie die de vraag met name uit China niet leek te kunnen bijhouden. Het industriële metaal zink is gekoppeld aan de wereldwijde economische groei en dat is iets om op te letten in 2017. Ook in grondstoffen kunt u met hefboom beleggen bij de betere online brokers.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen