Gelukkig worden door een werkweek van 72 uur?


Misschien kijkt ook u als belegger met bewondering naar wat de topmensen van de succesvolle beursbedrijven in China hebben bereikt. Soms komt er ook wat naar buiten over de eisen die hiervoor moeten worden gesteld aan de werknemers. Jack Ma, topman van AliBaba, de grootste internetshop in China en wellicht binnenkort ter wereld, verlangt van zijn werknemers een werkweek van minimaal 72 uur. Ze moeten dan ook instemmen met het 996 concept dat geldt binnen de internetreus. Van werknemers wordt verwacht dat ze van 9 in de ochtend tot 9 in de avond werken en dat gedurende 6 dagen in de week. Volgens Jack Ma leidt werken van 9 tot 9 overigens tot enorm veel geluk en is het vanzelfsprekend dat de employees van zijn bedrijf dit ook zo zien. Als je te weinig tijd en energie steekt in je werk, kun je immers nooit het succes bereiken dat iedereen nastreeft!

Online beleggen bij Markets.com

Een arbeidersparadijs door structureel overwerk?

Het is in China niet ongebruikelijk dat er hard gewerkt moet worden. De successen van de export zijn mede daaraan te danken. Nu de lonen langzaam aan het stijgen zijn, gaan de Chinese werknemers op zoek naar de luxe die inmiddels ook in alle Chinese grote steden ligt te pronken in winkels van de meest bekende merken. Ook is er de behoefte om de toekomst van de kinderen te garanderen en daar is vaak veel geld voor nodig, bijvoorbeeld voor een studie aan een topuniversiteit in Europa of de VS. De Chinese overheid is echter ook niet blij met uitspraken zoals die van Ma. Het communisme is tenslotte bedoeld om gelijkheid te realiseren en het structureel overwerken van medewerkers zou als uitbuiting kunnen worden gezien als dat wordt toegepast als middel om de winst van beursbedrijven op te schroeven. Het officiële standpunt van de leiding van de communistische partij is dan ook dat de concurrentiekracht van een bedrijf niet verbetert als de werknemers tot lange werkweken worden gedwongen. Het is inmiddels ook bekend dat met name employees in de technologiesector onder een dergelijk druk staan dat stress bijna vanzelfsprekend is en het zelfmoordpercentage schrikbarend hoog ligt.

Beleg verstandig

Beleggers in Chinese topbedrijven dienen zich dan ook te realiseren dat een groot deel van het succes van deze ondernemingen is gebaseerd op (te) lange werkweken. Zowel van de zijde van de werknemers als van de regering zullen op termijn aanpassingen worden geëist. Verstandig beleggen doet u bij een betrouwbare online broker op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen