Galapagos, the one and Onno

Galapagos is nog onafhankelijk en ook particuliere beleggers kunnen in het fonds deelnemen via de betrouwbare online brokers op deze site. De afgelopen week is het Galapagos, een Nederlands-Belgisch biotechbedrijf, gelukt om een overeenkomst te sluiten net de Amerikaanse farmareus Gilead, waarbij de onafhankelijkheid lijkt te zijn gegarandeerd voor een aantal jaren en Galapagos geen klein onderdeel wordt van een concern dat graag een nieuw succesnummer had willen opvoeren. Hiermee is er een nieuw verschijnsel ontstaan. De ‘normale’ gang van zaken is dat een nieuwkomer op de beurs bij groot succes wordt opgeslokt door een hongerig sectorgenoot met een grote beurs. En dat leek ook hier te gebeuren. Het Amerikaanse Gilhead zit op een enorme hoeveelheid cash en Galapagos lijkt een succesnummer te hebben ontwikkeld. Het enige dat een overname lijkt te hebben tegengehouden is de koppigheid van CEO Onno van de Stolpe die Galapagos verder wil ontwikkelen als onafhankelijk bedrijf.
Een blockbuster in wording
Galapagos heeft het middel filgotinib ontwikkeld en begin 2019 werd het echt spannend omdat de laatste testen moeten aantonen of het middel de wereldwijde markt op kan. Filgotinib is een pil die in eerste instantie is bedoeld voor reumapatiënten. Als de pil de testen doorstaat, rekenen analisten op een jaarlijkse omzet van ongeveer $ 2,5 miljard. Daarmee zou het middel al een echte blockbuster worden. Maar de verwachtingen zijn nog veel hoger gespannen omdat filgotinib ook zeer goede resultaten bij andere ontstekingen lijkt te boeken zoals de darmen en de ogen. Al snel schatten de analisten de verkoop van het middel op de piek rond de $ 6 miljard. Dat maakt Galapagos natuurlijk tot een gewilde prooi en Gilead heeft geen gebrek aan geld. Toch kiest het bedrijf ervoor om in overleg te gaan het bestuur van Galapagos en geen vijandige overname na te streven. Inmiddels zijn de testen succesvol afgerond.
De ongelooflijke deal
In eerste instantie zoekt Galapagos naar hulp van een ‘witte ridder’ om zich tegen de avances van Gilead te verzetten. Maar uiteindelijk worden de partijen het eens over een bijzondere deal. Er is een ‘niet-aanvalspact’ gesloten voor 10 jaar. In deze periode zal Gilead geen overnamebod doen. De Amerikanen krijgen wel toegang tot de nieuwe medicijnen uit de laboratoria van Galapagos en betalen daar nu $ 3,95 miljard voor. Ook neemt het bedrijf een belang van 22% ( was 12%) in het biotechbedrijf middels nieuw uit te geven aandelen. Hiervoor wordt $ 1,1 miljard betaald. Met die miljarden kan Galapagos de lopende en nieuwe onderzoeken versnellen.