Gaat StarLink naar de beurs?


Het is bekend dat de excentrieke miljardair Elon Musk grote plannen heeft met zijn bedrijf SpaceX. Nu de klus bij Tesla voor een groot deel lijkt te zijn geklaard, zou het ruimtevaartbedrijf zijn nieuwe interesse kunnen worden. Inmiddels is SpaceX het eerste commerciële bedrijf dat ruimtevaarders naar het internationale ruimtestation ISS heeft gebracht. Ook wordt er geëxperimenteerd met herbruikbare raketten. Maar de plannen gaan veel verder. SpaceX wil weer mensen op de maan zetten en overweegt in de verdere toekomst zelfs bases op de maan en mars. De opbrengsten van SpaceX zijn moeilijk in te schatten en naar verwachting zal het daarom niet eenvoudig zijn om dit bedrijf naar de beurs te brengen. Het zou echter wel een optie zijn voor het onderdeel Starlink.

Wat is StarLink?

Door duizenden satellieten in de ruimte te brengen wil StarLink breedband internet kunnen aanbieder dat een concurrent kan worden van de kabel. Inmiddels zijn er door SpaceX al honderden satellieten geplaatst en dat gaat vrijwel wekelijks door. Het is duidelijk dat door internet vanuit de ruimte te bieden het mogelijk is om het werkelijk op iedere plaats te wereld te kunnen aanbieden. Momenteel zijn er -ook in de westerse wereld- nog grote gebieden waar internet traag of niet aanwezig is. Topvrouw Gwinne Shotwell van SpaceX verwacht dat uiterlijk in 2033 Starlink winst kan maken en het een van de meest veelbelovende projecten in de ruimte is voor beleggers. Die mening lijkt bevestigd te worden door het feit dat ook Amazon en Facebook werken aan internet via satelliet. Apple heeft al duidelijk gemaakt dat het bedrijf op termijn zal kiezen voor gebruik van bestaande internet-satellieten.

Is StarLink aantrekkelijk voor particuliere beleggers?

Er zijn maar weinig beursbedrijven die zich direct bezighouden met de exploitatie van de ruimte. Dat is ook logisch omdat het meestal landen zijn die zich hier op richten. Daarbij is de directe opbrengst van missies naar de maan of Mars en ruimteonderzoek moeilijk in te schatten. In het verleden zijn echter wel vele toepassingen in de ruimte ook op aarde succesvol gebleken. Een wereldwijd snel internetverkeer realiseren zonder bekabeling in onbewoonde gebieden is daarbij beslist een commercieel interessant project. De duur ervan zal wellicht sommige particuliere beleggers afschrikken, maar voor de lange termijn portefeuille is het op zich het overwegen waard. Indien StarLink inderdaad de beurs opzoekt, kunt u ook daarvoor terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen