Wat gaat de euro doen in de komende maanden?


Na de overwinning van Macron in Frankrijk zag het er even allemaal goed uit voor de euro in verhouding tot de dollar. De EU leek gered nu de eurosceptici in Frankrijk hun doel niet hadden bereikt via de stembus. De verkiezingen in Duitsland leken slechts een formaliteit, Brexit leek onder controle en er waren geen andere noemenswaardige problemen in het eurogebied. De munt begon op dat moment aan een spectaculaire opmars ten opzichte van de dollar, die in een paar maanden tijd leidde van een koers van 1,06 naar 1,21. Dat baarde de Europese Centrale bank weer zorgen, vanwege het drukkende effect op de inflatie en de problemen die de export naar de VS hierdoor ondervond.  Maar Draghi hoefde niet zelf in te grijpen, dat deden de omstandigheden voor hem.

Van Jamaica naar Catalonië

De Duitse verkiezingen brachten niet de grote overwinning voor Merkel die velen hadden verwacht. Nu er een Jamaicacoalitie is ontstaan in Duitsland, kan de Frans-Duitse as wellicht minder stevig worden dan in eerste instantie was gedacht. De ontwikkelingen in Catalonië zijn voor vrijwel iedereen als een onaangename verrassing gekomen en het is maar de vraag hoe dit verder zal uitwerken. In ieder geval werd de opmars van de euro een halt toegeroepen en volgde een scherpe daling tot 1,17. Inmiddels is de daling weer gestopt en lijkt er weer een positief marktsentiment te ontstaan. Valt het bovenstaande patroon te verklaren en welke conclusies kunnen daaraan worden verbonden voor de toekomst?

Het onderzoek van Richard Thaler

De week kreeg de econoom Richard Thaler de Nobelprijs voor zijn ‘nudging’ theorie. Volgens het onderzoek van de prijswinnaar zijn de financiële markten niet zo rationeel als wij wel eens denken en kan beslist niet alles in formules en modellen worden gevat. In de gedragseconomie wordt dan ook onderzocht hoe instincten vaak rationale overwegingen domineren en ook de keuzes van financiële experts in hun handelen bepalen. 

De nudging theorie moet een troost zijn voor alle beleggers, omdat het duidelijk maakt dat ook de grotere financiële instellingen vaak handelen uit minder rationele overwegingen, als ze verrast worden door onverwachte gebeurtenissen. Hierdoor worden de kansen op de markten weer gelijker verdeeld en is het in het bijzonder met een hefboom ook met kleine inleg mogelijk goede rendementen te behalen. Dan moet u als particuliere belegger natuurlijk wel de juiste richting hebben aangevoeld. Kies in ieder geval altijd voor een betrouwbare online broker. 

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen