Gaat Amazon de Nederlandse detailhandel op de kop zetten?

Amazon komt binnenkort naar Nederland en dat zal iedereen merken, ook beleggers. Het is eigenlijk geen vraag meer of de komst naar Nederland een succes zal worden. Amazon doet al 20 jaar (digitale) zaken in Duitsland en heeft daar inmiddels vaste voet aan de grond gekregen. Het is de tweede markt voor het bedrijf na de VS. Dat de ontwikkelingen positief zijn, bleek wel uit de uitstekende cijfers die de onderneming bekend maakte. Amazon steeg flink in waarde en is inmiddels ook weer de $ 1 biljoen gepasseerd op de beurs. Het zal waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten of Amazon is meer waard dan alle 30 beursbedrijven in de DAX. Voor Apple geldt dat al.
We kopen praktisch alles bij Amazon
Voor veel Duitsers geldt dat ze bijna alles wat ze nodig hebben via de Marketplace van Amazon kopen. De keuze is daar ook enorm. Het enige bedrijf dat nog in staat is om de Amerikaanse reus te overtreffen in assortiment is Zalando op modegebied. Hoe lang dat nog zal duren is de vraag. Maar Amazon is niet alleen een bedreiging voor de webwinkels op de markt. De echte winkelstraten merken het ook en dat zal in Nederland niet anders worden. In Duitsland heeft inmiddels 50% van de huishoudens een vasteklantenabonnement via Prime. Wereldwijd zijn er inmiddels 150 miljoen klanten. Klanten via Prime kunnen rekenen op een snelle bezorging van bestelde artikelen en dat gebeurt gratis. Ook voor een kleine bestelling zoals een tube tandpasta van € 2 hoef je dus niet meer de deur uit naar een winkelcentrum in de buurt. Is het dan vreemd dat Prime klanten praktisch alles kopen via Amazon?
Ook andere sectoren worden overgenomen door Amazon
In de VS wordt de helft van alle pakketten inmiddels bezorgd door Amazon, terwijl dat een paar jaar geleden nog maar 10% was. Amazon heeft inmiddels ook de eigen vloot vrachtvliegtuigen fors uitgebreid en heeft ook dat deel van de activiteiten in eigen hand genomen. Door muziek, films en series toe te voegen aan Prime wil Amazon een serieuze concurrent worden voor Netflix en Spotify c.q. deze overtreffen.
De Duitse politiek heeft via Angela Merkel meerdere malen zorgen geuit over de opmars van Amazon in de Bondsrepubliek. Zij verwijt ook Duitse bedrijven zich te veel naar de internetreus te schikken en vreest dat de digitale soevereiniteit van Duitsland op het spel staat. In Nederland zal het binnenkort niet anders zijn.
Beleggen in Amazon en andere big tech bedrijven kan ook via de betrouwbare online brokers op deze site.