Funding Circle gaat naar de beurs


Het online kredietbedrijf Funding Circle heeft definitief bevestigd een beursgang te maken. Funding Circle is het grootste online leenbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland in het bedrijf actief, maar voorlopig nog op kleine schaal. Met de emissie hoopt het bedrijf ongeveer 300 miljoen pond op te halen door nieuwe aandelen te plaatsen. Ook zullen bestaande aandeelhouders hun stukken ten dele verkopen. Hierdoor zal er ongeveer 25% van de aandelen in omloop komen. Het gerucht ging al langer dat de onderneming een beursnotering nastreefde. Deze details zijn nu bekend gemaakt om een plaats te verwerven in de London Stock Exchange.

De nieuwe bedreiging van bestaande banken

Funding Circle zorgt ervoor dat midden- en kleinbedrijven kleine leningen met korte looptijd kunnen krijgen van financiers. Hierbij worden bestaande banken dus uitgesloten. Inmiddels heeft het bedrijf al voor ongeveer 5 miljard pond aan dergelijke financieringen verschaft. Alleen de eerste helft van 2018 bedroeg het bedrag aan dergelijke korte leningen al meer dan een miljard pond. Het is daarmee duidelijk dat het bedrijf in een behoefte voorziet en een directe concurrent is geworden voor traditionele banken. In ons land is Funding Circle nog een kleine speler, toch is er via dit leenbedrijf al € 38 miljoen aan leningen verstrekt in de eerste zes maanden van dit jaar. Door het feit dat Funding Circle heeft gekozen voor een beursgang maakt het bedrijf ook duidelijk dat online lenen de toekomst heeft. Dat de emissie serieus wordt genomen blijkt ook uit de partijen die de beursgang begeleiden: Merril Lynch, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Momenteel is nog niet bekend wanneer Funding Circle naar de beurs zal gaan.

Komen particulieren ook in aanmerking bij deze emissie?

De laatste tijd is er wat reuring geweest omdat bij beursgang van ICT-bedrijven de particulier vrijwel werd uitgesloten van deelname. Op dat gebied zijn er nog geen details vermeld. Het is echter mogelijk dat er ook nu weinig ruimte zal zijn voor kleine beleggers. Anders Holch Povlsen, grootaandeelhouder van Zalando en bestuursvoorzitter van een aantal kledingbedrijven heeft al aangekondigd dat hij zeker 10% van de aandelen van Funding Circle zal willen verwerven en daar een groot bedrag voor over heeft. Het is daarmee eigenlijk al meteen duidelijk dat de emissieprijs van dit nieuwe financiële beursbedrijf behoorlijk hoog zal worden gesteld. Toch kunnen dergelijke beursgangen ook voor particulieren soms interessant worden, niet alleen bij de eerste notering. Wilt u een graantje meepikken van beursgangen of op een andere manier rendement maken aan de beurs? Doe dat dan via een betrouwbare online broker die is vermeld op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen