Franse overheid blokkeert overname Carrefour

Het kwam vorige week als een behoorlijke verrassing op de beurs: Alimentation Couche-Tard deed een overnamebod op Carrefour. Voor de Frans-Canadese supermarktketen zit er wel logica in het bod. Het bedrijf zou daarmee ineens een grote stap zetten op de Europese markt. Ook is duidelijk dat er bij een combinatie van beide partijen synergievoordelen zijn te behalen.
De koers van Carrefour is tevens de laatste jaren behoorlijk gedaald, mede omdat er zorgen zijn dat het bedrijf achterloopt waar het de online verkopen betreft en daardoor onder druk staat. Verder zal het bestuur van Alimentation Couche-Tard zeker ook na hebben gedacht over het prestige om de grootste Franse supermarktketen over te kunnen nemen. Frans-Canadese ondernemers zijn trots op hun roots.
Van Dutch discount naar Frans ‘non’
Het is nog maar enkele decennia geleden dat voor aandelen op de Nederlandse beurs vaak smalend werd gesproken over de Dutch discount. Vrijwel alle nationale beursbedrijven hadden een beschermingsconstructie tegen vijandelijke overnames. Niet alleen de overheid maar ook het bestuur van een onderneming kon op die manier zich verzetten tegen een overname, zelfs als de meerderheid van de aandeelhouders wel akkoord was. Internationale analisten beschouwden dit als een beperkende factor omdat overnames hierdoor werden bemoeilijkt.
Dat is vandaag de dag wel anders en dat is gebleken uit diverse overnames, zoals de grote energiebedrijven en een minder succesvolle overname van ABN Amro. De Franse overheid speelt inmiddels een veel belangrijker rol als buitenlandse bedrijven interesse tonen in de grotere Franse bedrijven. Hierbij wordt de nationale veiligheid vaak als argument gebruikt. Vele potentiële overnames zijn hierdoor mislukt.
Een vriendelijk, maar beslist nee
De Franse minister van Financiën LeMaire heeft gesprekken gevoerd met bestuurders van Alimentation Couche-Tard en daarna duidelijk gemaakt dat deze overname niet door zou gaan. Hierbij noemde hij het argument dat de voedingsketen in Frankrijk te belangrijk is om toe te staan dat Carrefour in buitenlandse handen zou komen. Ook andere argumenten zullen een rol hebben gespeeld. Franse werknemers zijn niet blij als de werkgever een buitenslands bedrijf is en zeker bij overnames draait het regelmatig uit op ontslagrondes om kosten te besparen. Carrefour is de grootste private werkgever in Frankrijk en goed voor 105.000 banen. Dat zal LeMaire beslist ook bezig hebben gehouden. Na het afketsen van de deal willen beide bedrijven toch op vele vlakken gaan samenwerken.
Misschien het moment om deze aandelen toe te voegen aan uw portefeuille? Dat kan middels de betrouwbare online brokers op deze site.