FOMO en beleggen

FOMO (fear of missing out) werd als afkorting voor het eerst gebruikt door de New York Times in 2018 en verwijst vooral naar jongere gebruikers van het internet en de social media. Door de mogelijkheid om bijna 24/7 in contact te staan met vrienden en kennissen zijn de gebruikers van de smartphone bang om iets te missen. Stel dat een van je kennissen op Instagram meldt een nieuwe vriend te hebben of er één gedumpt te hebben terwijl jij net huiswerk deed. Misschien is er een spontaan feestje georganiseerd via het net en heb jij dat gemist omdat je een klusje voor je ouders deed. Inmiddels is het niet meer iets dat alleen speelt bij jongeren, ook ouderen voelen die angst om informatie of kansen te missen en zijn daarom vaak constant online bezig.
Morgan Stanley introduceert FOMO in de beleggingswereld
FOMO heeft in de digitale wereld een negatieve bijklank en dat is nu ook van toepassing op de beurzen volgens de Amerikaanse zakenbank. De beleggers lijken zo bang om kansen te missen dat het wel eens slecht zou kunnen aflopen. De Corona-crisis heeft gezorgd voor een flinke daling van de wereldwijde beurzen. Maar toen de eerste schrik voorbij was, kwam in april herstel, vooral in de VS. Dat beleggers in vrijwel alle sectoren weer instappen, verbaast de de bank zeer. Hierdoor ontstaat de indruk dat veel beleggers denken dat het binnenkort weer business as usual zal zijn. Volgens de financieel experts van de bank zullen de economische gevolgen van de crisis pas duidelijk worden als de medische problemen vrijwel zijn opgelost. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat ook onder beursbedrijven faillissementen zullen optreden en dat daardoor de volatiliteit op de beurzen sterk zal toenemen.
Beperking risico in de portefeuille
Morgan Stanley adviseert beleggers om het risico in de aandelenportefeuille voorlopig laag te houden. Het innemen van defensieve posities wordt dan ook aangeraden. Het is daarbij duidelijk dat hiermee niet het volledig voordeel van een mogelijke rally kan worden benut. Een defensieve positie zal echter in tijden van opwaartse druk nog voldoende rendement opleveren, terwijl een nieuwe dip op de beurs een onevenredig groot risico geeft bij een agressieve portefeuille, aldus de bank.
De situatie in de VS is niet geheel vergelijkbaar met die in Europa omdat de beurzen zich hier nog minder hebben hersteld van de daling. Maar bent u het als particuliere belegger eens met Morgan Stanley? Ook voor defensieve posities kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.