Europese rente?

Rutte heeft hard gevochten in Brussel tegen de invoering van eurobonds en voor harde afspraken over voorwaarden voor het herstelfonds. Het zal jaren duren voordat duidelijk is in hoeverre zijn verzet concrete voordelen heeft opgeleverd voor de ‘zuinige 4’. Het is in ieder geval wel duidelijk dat er fors door de EU moet worden geleend op de kapitaalmarkt. Dat lijkt geen probleem omdat de ECB als opkoper klaar zal staan. Maar voor deze obligaties staan in principe alle eurolanden garant. De landen die momenteel erg goedkoop lenen zoals de zuinige 4 maar ook Duitsland zullen in hun ‘balans’ ook de garantie moeten vermelden voor die obligaties die toch echt niet anders dan eurobonds kunnen worden genoemd.
Verschuivende rentes
Nu het geld weer van het noorden van de EU naar het zuiden lijkt te vloeien is het logisch dat de rentepercentages op de staatsleningen in het noorden en het zuiden richting een zelfde niveau zullen gaan lopen. Een niveau dat beduidend hoger is dan de huidige vaak negatieve rente in Duitsland (en Nederland).
Een Europese rente lijkt dan op korte termijn onafwendbaar omdat het op de internationale kapitaalmarkt niet meer uit te leggen zal zijn waarom er verschillende percentages gelden voor een munt waar ieder land verantwoordelijk is voor het totaal van een grote hoeveelheid schulden. De landen die ingestemd hebben met het herstelfonds in de hoop wellicht zelf ook een deel van de koek te kunnen krijgen, zullen dan ook beseffen dat vooral de echt zwakke broeders zoals Spanje, Italië en Griekenland de ‘buit’ gaan verdelen samen met Frankrijk dat zich hard heeft gemaakt voor het fonds.
De gevolgen voor beleggers
De huidige situatie waarbij de rente kunstmatig laag wordt gehouden is beslist niet optimaal. Tezamen met de gevolgen van de Corona-crisis betekent het dat er flinke bedragen worden geleend door bedrijven in problemen. Als de rente omhoog gaat, is het onvermijdelijk dat veel bedrijven alsnog hun activiteiten zullen moeten staken. Omdat de overheid in ons land fors heeft moeten lenen om de gevolgen van de crisis te beperken zal een hogere rente ook grote gevolgen hebben voor de staatsfinanciën in een tijd dat de economie wankelt. Geen goede vooruitzichten voor de korte termijn derhalve.
De Nederlandse burger heeft de afgelopen maanden erg veel gespaard, met name uit onzekerheid. Er is eigenlijk nauwelijks hoop op stijging van de spaarrente tenzij deze het gevolg is van forse inflatie. Beleggen lijkt een betere optie voor vermogensbescherming. Dat is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.