Europese banken wakker geschud door Facebook

De bitcoin reageerde met een forse stijging van de koers op basis van het bericht dat de Europese bankwereld de mogelijkheden van een eigen cryptomunt gaat onderzoeken. Het lijkt wel duidelijk dat het voornemen van Facebook om de Libra in de markt te zetten dit proces heeft versneld. Nu de commerciële banken ook lijken te hebben onderkend dat in de toekomst de cryptomunt een bestaansrecht heeft, neemt het vertrouwen in de bestaande munten hierdoor ook weer toe. In hoeverre dat terecht is, moet nog blijken.
De Libra is verraderlijk en ondermijnend
De woorden van Yves Mersch, bestuurder bij de ECB, over de Libra waren bijzonder duidelijk. Na de kritiek van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft ook de Europese Centrale Bank de aanval geopend op de Libra. Deze nieuwe munt zal worden uitgebracht door een dochtermaatschappij van Facebook die onafhankelijk zal zijn en zonder winstoogmerk. Maar de link met Facebook is bijzonder duidelijk. De woorden van David Marcus die bij Facebook verantwoordelijk is voor het project Libra waren ook niet vriendelijk ten opzichte van de bestaande financiële instellingen, Hij noemde de tijd rijp voor een beter systeem dat niet in handen is van Wall Street of de Centrale banken.
Kartelvorming
De bedoeling is dat burgers hun dollars, euro’s of andere valuta kunnen omzetten in Libra’s en via een digitale portefeuille dan betalingen kunnen doen in deze nieuwe munt. Op zich niets bijzonders behalve het feit dat een aantal grote bedrijven in dit verband zal gaan samenwerken met Facebook. En daar ontstaat het vermoeden bij de centrale banken en andere partijen dat er het risico ontstaat van kartelvorming op een tot dusverre ongekende schaal. Als gebruikers van de Libra met zachte hand worden gedwongen om hun goederen en diensten af te nemen van een beperkt aantal samenwerkende bedrijven zal de concurrentie sterk afnemen met alle gevolgen van dien.
Beperkte aansprakelijkheid
Hoewel Facebook zich zo duidelijk associeert met de Libra is ook duidelijk dat deze onderneming niet in staat zal zijn om de waarde van de munt te garanderen. Als het mis zou lopen, is Facebook maar gedeeltelijk aansprakelijk en hebben de bezitters van de munt niets om op terug te vallen. In Europa wordt de euro gegarandeerd door het depositogarantiestelsel zodat burgers tot een bedrag van € 100.000 geen risico lopen bij het omvallen van een bank waar zij hun euro’s hebben gestald.
Belangstelling voor cryptomunten? Via de betrouwbare online brokers op deze site zijn er diverse beleggingsproducten daarvoor beschikbaar.