Energieprijs op termijnmarkt onder nul

Lentestorm Evert raasde over Noordwest-Europa afgelopen week. Behalve voor schade hier en daar voor verzekeraars, had de sterke wind ook invloed op de prijs van elektriciteit op de termijnmarkt. Deze dook tijdelijk onder nul door het overaanbod via de windparken in Nederland, België, Denemarken en Duitsland. In België moesten de windmolen zelfs stil worden gezet. Het land heeft ook veel kerncentrales en die zijn moeilijker eventjes af te zetten. In het Belgische parlement werden er vragen over gesteld. Het lijkt tenslotte of de wereld op zijn kop wordt gezet. Het is de afgelopen jaren al vaker gebeurd met stormen of op bijzonder zonnige dagen dat het aanbod van energie hoger is dan de vraag. Is dit een teken dat de groene energie een succes is?
Verspilling van energie
De grote leveranciers van elektriciteit in ons land kopen geen energie meer in bij de centrales die op gas of biomassa worden gestookt op het moment dat het aanbod van wind- of zonne-energie afdoende is om aan de vraag te voldoen. Inmiddels worden er in ons land zelfs al centrales gesloten als de verwachtingen aangeven dat er voldoende groene energie beschikbaar zal komen. Als de centrales regelmatig stilliggen, komt er uiteraard een moment dat deze gesloten worden vanwege inefficiënte. Maar een dusdanige overcapaciteit in wind- en zonne-energie dat deze ook op normale dagen voldoende stroom levert, leidt ook tot grote verspilling. Daarnaast heeft Nederland ook geen capaciteit middels kernenergie om tekorten op te vullen op dagen zonder zon en wind. De meest logische oplossing lijkt dan ook om extra geproduceerde energie op te slaan en niet om windmolens stil te zetten.
De toekomstige stijgers op de beurs
Als particuliere belegger is het verstandig ook altijd een blik te houden op toekomstige ontwikkelingen. Via de betrouwbare online brokers kunt u beleggen in sectoren die van belang kunnen zijn bij de opslag van energie. Experts hebben al de suggestie gedaan om de elektrische auto hiervoor te gebruiken. Een tijdelijk overschot zou in de miljarden toekomstige accu’s kunnen worden opgeslagen, terwijl een tekort daarmee zou kunnen worden aangevuld. Via een net van laadstations zou dit gerealiseerd moeten worden. Ook andere methoden die op grote schaal energie kunnen opslaan zullen in de nabije toekomst zeer interessant kunnen worden. Hierbij draait het dan om een combinatie van eenvoud en zo min mogelijk lekverliezen. Heeft u de grote winnaar op dit gebied al op het oog?