Een koopadvies voor bunkers?


Toen duidelijk werd dat het coronavirus de VS hard ging raken, waren er al berichten dat enkele superrijken hun privé jet gebruikten om af te reizen naar een veilige plek. Dat kan een privé eiland zijn in de Stille Oceaan of een luxe bunker in een gebied waar de bevolkingsdichtheid bijna nihil is. De 1% rijksten op deze aarde hebben een schuilplaats gereed voor situaties waarin de normale samenleving onder druk komt te staan. Ook voor de coronacrisis waren er al groepen ‘preppers’ in de VS die alles deden om zich voor te bereiden op het einde der dagen. Dat zou veroorzaakt kunnen worden door oorlog, natuurrampen of een wereldwijde ziekte die niet onder controle zou kunnen worden gebracht.

Gewoon business

Na aanvang van de coronacrisis werden de bouwers van bunkers (vooral Amerikaanse bedrijven) overstelpt met aanvragen uit de hele wereld. Het gaat daarbij niet alleen om rijken maar juist vaak om ‘gewone’ gezinnen uit de middenklasse met kinderen. Een bunker hoeft niet extreem veel te kosten. Het goedkoopste model van $ 25.000 kan overal worden geplaatst. Uiteraard moeten de voorzieningen dan nog worden aangebracht en moet de koper eigen grond hebben waar de bunker kan en mag worden geplaatst.

De meest populaire bunker kost rond de $ 50.000 en daar kan een gezin zich een tijdje veilig ophouden mits de voorzieningen in orde zijn. Het duurste standaard model heeft een prijskaartje van $ 5 miljoen. Uiteraard is het ook mogelijk om een model te laten ontwikkelen naar eigen inzicht indien geld geen rol speelt. Ook leveranciers van voorraden voor deze noodvoorzieningen profiteren van de toegenomen angst. Waar een voorraad voor 6 maanden afdoende werd geacht, is dit nu opgelopen tot gemiddeld 2 jaar.

Kansen voor de particuliere belegger

In de tijd van president Kennedy werd Amerikaanse burgers aangeraden een veilige plek te creëren in verband met de constante nucleaire dreiging. Ook in deze tijd lijkt er onzekerheid te groeien die beslist niet alleen door het Corona-virus wordt veroorzaakt. Een particuliere belegger kijkt ook naar kansen op korte termijn en het lijkt erop dat de markt voor bunkers voorlopig nog zal blijven ‘boomen’. Bedrijven in deze sector vindt u vooral in de Verenigde Staten onder de kleinere fondsen. Misschien de moeite waard voor een bijzondere belegging. Voor al uw beleggingen wereldwijd en in iedere sector kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen