Duurzaam beleggen een trend


Wat zijn uw wensen voor het beleggingsjaar 2019? In het algemeen zal die vraag vaak beantwoord worden met een bepaald minimaal nettorendement. Kosten zijn daarbij minder belangrijk en door de extreem lage rente is het percentage dat de meeste mensen dan op hun verlanglijstje hebben gezet niet extreem hoog meer. Maar er lijkt een zekere kentering te zijn geweest in de wensen van beleggers, tenminste als de reclame op dit punt een goede afspiegeling is van de werkelijkheid. Banken proberen steeds meer duidelijk te maken dat hun bedrijfsvoering erg duurzaam is en dat ze ook op het gebied van beleggen duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Het is niet echt duidelijk waar die grote belangstelling voor het duurzame aspect vandaan is gekomen. Misschien ook omdat in het nieuws regelmatig wordt gewezen op de noodzaak van duurzaamheid.

Online beleggen bij Markets.com

Duurzaamheid en rendement

Het lijkt er ook op dat in deze reclame-uitingen het aspect van een goed rendement een beetje naar de achtergrond wordt gedrongen. De nadruk ligt op de maatschappelijke verantwoordelijkheid en hieraan wordt vaak nog toegevoegd dat dit niet echt veel hoeft te kosten. Een wat omgekeerde bewering voor een beleggingsportefeuille. In de praktijk is het moeilijker om een duurzame portefeuille samen te stellen die ook nog de nodige transparantie houdt. Er is immers maar weinig vergelijkingsmateriaal en afzetten van een dergelijke portefeuille tegen bijvoorbeeld de AEX of de MSCI is niet echt realistisch of zinvol. Toch lijkt er ook een ontwikkeling te zijn die het eenvoudiger zal maken om duurzaam te beleggen in een standaard index. Er zijn vandaag de dag veel lobby’s gaande om bepaalde controversiële wapens te weren uit reguliere indices. Een volgende stap zou kunnen zijn om ook zaken als tabak en kinderindustrie uit te sluiten. Sterk vervuilende industrie zou dan kunnen volgen, zodat de indices vanzelf duurzaam worden. Natuurlijk zal dat het aantal ongewenste bedrijven niet meteen enorm doen dalen, maar de aanzet naar meer duurzaamheid is dan gegeven.

Gaat u voor duurzaam in 2019?

Omdat de interesse in duurzaam beleggen nog steeds lijkt toe te nemen, zal het aantal mogelijkheden daartoe ook groter worden. Dat is nu eenmaal een standaard marktontwikkeling. Hierdoor zal ook het kostenaspect voor duurzaam beleggen minder gaan afwijken van de reguliere beleggingen. En natuurlijk kunt u bij betrouwbare online brokers ook hiervoor beleggingsproducten kiezen, waarmee u valutarisico’s of volatiliteit kunt afdekken. Op deze site vindt u een aantal van deze brokers waar u met hefboom kunt werken. 

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen