Duitse financiële wereld in beroering

In Duitsland ging het de afgelopen week in de financiële wereld vooral over Wirecard, Politici en beleggers vragen zich af hoe het zo mis kon gaan bij een beursfonds dat regelmatig in het nieuws was en als veelbelovend gold. De beschuldigende vinger gaat nu vooral richting BaFin, de financiële waakhond in Duitsland.
Politici van regeringszijde en de oppositie willen een onderzoek waarom de BaFin niet tijdig heeft ingegrepen of minimaal signalen heeft opgevangen. Reeds voordat het onderzoek zelfs maar is begonnen, wordt al gesproken over extra mensen en geld voor de BaFin teneinde te voorkomen dat een dergelijk incident zich nogmaals zal voordoen. Daarbij wordt vergeten dat ook een consortium van een aantal grote Europese banken volledig verrast werd door het plotselinge probleem bij Wirecard. Gelet op de omvang van de financiering die bijna € 2 miljard bedroeg mag worden aangenomen dat de banken de financiën bij Wirecard ook nauwkeurig in de gaten hebben gehouden. Maar fraude komt vaak pas aan het licht als het te laat is.
Tijdelijke opleving op de beurs
Nadat Wirecard vrijwel de volledige waarde had verloren, was er nog een laatste (?) opleving van het aandeel op de beurs. Op diverse geruchten op een overname van delen van het bedrijf liep de koers tijdelijk snel op. Dat hield mede verband met het feit dat sporters hun positie moesten afwikkelen om de winsten veilig te stellen. Voorlopig lijkt er echter weinig belangstelling voor onderdelen van het bedrijf. De meest logische overname partij, het Nederlandse Adyen, liet weten geen interesse te hebben voor Wirecard. Op zich is het niet onlogisch dat weinig bedrijven de vingers willen branden aan een onderneming waar fraude blijkbaar diep in de bedrijfscultuur was verankerd.
Het betalingsverkeer dat door Wirecard voornamelijk in Duitsland werd gefaciliteerd gaat voorlopig gewoon door binnen een onderdeel van Wirecard dat waarschijnlijk buiten het faillissement zal blijven. Dit gebeurt onder toezicht van de overheid en in nauw overleg met de grote creditcard maatschappijen totdat een oplossing is gevonden.
Een tegenvaller voor beleggers
Ook als duidelijk wordt hoe de fraude bij Wirecard heeft plaatsgevonden zullen beleggers ook in dit geval naar verwachting hun verlies nergens kunnen verhalen. Voorgaande vergelijkbare situaties hebben dat pijnlijk duidelijk gemaakt, Door spreiding in de portefeuille en door gebruik te maken van derivaten ter bescherming tegen extreme risico’s kan ook een particuliere belegger de schade beperken bij dergelijke calamiteiten. De betrouwbare online brokers op deze site bieden een uitgebreid assortiment van beleggingsproducten.